Гръцкият дипломат №1 Никос Коцияс подаде оставка

Оттеглянето му бе предшествано от разгорещен спор за договора за името на Македония с военния министър Панос Каменос

[ad id=“225664″]

Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс подаде оставка, предава агенция „Франс прес“, като уточнява, че оттеглянето му бе предшествано от разгорещен спор за договора за името на Македония.

„Министър-председателят Алексис Ципрас прие оставката на външния министър“, се казва в изявление на кабинета на гръцкия премиер. Уточнява се, че именно Ципрас ще поеме временно функциите на външен министър.

Във вторник Никос Коцияс заплашил да се подаде оставката. Причината е липса на достатъчно подкрепа от страна на премиера Алексис Ципрас в спора на Коцияс с министъра на отбраната и лидер на партията „Независими гърци“ Панос Каменос

Разногласията между двамата министри Каменос и Коцияс са прераснали в жлъчен спор по време на вчерашното заседание. Ябълката на раздора, както и по-рано, е бил договорът за името на Македония. Атмосферата обаче е била нажежена и от коментарите на Каменос за тайните фондове на гръцкото външно министерство.

[ad id=“263680″]

„Според информацията, министърът на външните работи обмисля дори възможността за подаване на оставка, тъй като смята, че в конфронтацията с министъра на отбраната, няма достатъчно подкрепа от Алексис Ципрас“, пише гръцкият вестник „Та неа“, цитиран от скопската медия.

Както съобщи кореспондентът на МИА от Атина, същата информация са обявили и редица други гръцки медии. Изданията в южната ни съседка са поместили скандала между двамата министри на първите страници на водещите ежедневници. Темата е била основна и в новинарските емисии на гръцките телевизии.

[ad id=“236993″]

Част от медиите в Гърция публикуваха и откъси от разговора между Каменос и Коцияс.

Според информационния портал Inn, разговорът е преминал по следния начин:

Каменос: Запазвам мнението си за името на БЮРМ. Няма да се присъединя към правителствения опит за натиск.
Коцияс: Стремите се да направите външната политика тежест на правителството и на страната, за да служите на своите политически и лични стремежи!
Каменос: Имаше потвърждение от външното министерство, че въпросът за Скопие ще влезе в парламента след изборите …
Коцияс: Няма такова нещо. Стъпките, които бяха предприети, бяха одобрени от министър-председателя и от компетентните органи. Може да сте пропуснали някои правителствени сесии.
Каменос: Изяснихме нашата позиция. Тя не е фалшива като на Мицотакис. Моята оценка е, че споразумението няма да влезе в парламента, защото процесът в Скопие няма да бъде финализиран. Във всеки случай, ние няма да се идентифицираме с „Нова демокрация“, която се опитва да свали правителството.
Ципрас: Споразумението е на правителството, а не външното министерство.

[ad id=“218548″]

Според част от медиите в Гърция, разногласията и враждата между Каменос и Коцияс са продължили около фондовете в гръцкото външно министерство.


image0 (9K)