Да се конфискуват автомобилите на пияни и/или надрусани шофьори. Гледни точки „за“ и „против“

Да се конфискуват автомобилите на пияни и/или надрусани шофьори. Антикорупционен фонд – против,  бившият председател на Комисията по транспорт – за

Оповестените от прокуратурата вчера указания на главния прокурор за изземване на превозните средства като веществени доказателства при образуване на досъдебни производства за умишлени престъпления по транспорта ще доведат до множество проблемни моменти, се посочва в анализ на адвокат Андрей Янкулов, старши правен съветник на Антикорупционния фонд, пише „Дневник“

Той допълва, че указанията на главния прокурор правят задължително за прокурорите в страната ново тълкуване на закона, който в десетки хиляди решени случаи се е прилагал по различен начин досега и от съда, и от самата прокуратура.

Критикува се е възможността да се изземват автомобилите не само от виновните водачи, но и от тези, които са им ги предоставили. „Апелираме към представителите на институциите, медиите, неправителствените организации и гражданите да не се допуска засягане на неприкосновеността на частната собственост – основополагащ принцип на правовата държава, казва Андрей Янкулов. Адвокатът отбелязва, че при данни за спад в броя на най-често извършваните умишлени престъпления по транспорта не може да се обоснове засилване на фактическата наказателна репресия. „Практически такова предложение ще доведе до изземване на хиляди автомобили годишно, за което трябва да бъде обособен сериозен публичен ресурс“, обобщава Андрей Янкулов.

Бившият председател на Комисията по транспорт на НС Настимир Ананиев

Понятието „пътно убийство“ да влезе в закона, а наказанието да е от 12 до 20 години, а при повторно провинение – от 20 години доживот. За това настоя бившият председател на Комисията по транспорт на НС Настимир Ананиев в разговор с Милена Милотинова за предаването „Брюксел 1“, което ще се излъчи днес от 17.30 часа по Bulgaria ON AIR.
Според него предложените досега промени в закона са недостатъчни. За тежко провинилите се шофьори трябва да се въведе конфискация на автомобила, а не дерегистрация, смята експертът.
По думите му дерегистрираният автомобил фигурира като такъв в системата от данни у нас, но не и в чужбина и той може да бъде продаден зад граница.
„Българинът обожава автомобила си,“ казва Ананиев. По думите му пред заплахата да раздели с мощно возило за 100 000, 200 000 или 300 000 лв. доста ще се замисли как шофира.
Целия разговор на Милена Милотинова с Настимир Ананиев за мерките, които трябва да се вземат, за да се избегнат престъпленията на пътя, гледайте днес от 17.30 в предаването „Брюксел 1“.


image0 (9K)