Диетолози: Макароните са неизменна част от здравословното хранене

Проучване на диетолози от САЩ, представени на годишната среща на Дружеството за борба със затлъстяването, показва, че пастата е  полезна и трябва да бъде неизменна част от здравословното хранене.

[ad id=“263680″]

Макаронените изделия са с ниско съдържание на натрий, не съдържат холестерол и са с нисък гликемичен индекс, което означава, че допринасят за контролиране на нивата на кръвната захар.

От настоящото проучване става ясно, че пастата предразполага към понижена консумация на наситени мазнини. По този начин се ограничава наличието на вредни мазнини в кръвта – важен фактор за предпазване от сърдечносъдови болести и инсулт. Освен това, пастата се допълва от зеленчуци, риба, ядки, които са изключително полезни за здравето.
С паста се набавят и повече вещества и минерали, често липсващи в храненето на много хора, като например фолиева киселина, която стимулира червените кръвни клетки и предпазва от вродени дефекти, пише dir.bg

[ad id=“225664″]

Почитателите на паста консумират и повече желязо, което е важно за преноса на кислород в кръвта и съответно за доброто здраве на тъканите, полезен за костите и мускулите магнезий, и хранителни влакнини, допринасящи за понижаване на риска от сърдечносъдови болести, диабет тип 2 и затлъстяване.

Консумацията на всякакъв вид паста е свързана и с понижен прием на продукти с добавена захар, които изобилстват от калории.


image0 (9K)