Делян Добрев: Учените ни дават доброто решение за „Марица изток“

В интервю за 24 часа Делян Добрев говори за това как ГЕРБ вижда бъдещето на комплекса „Марица изток“, прочете ЗАРАТА

Ето и самото интервю, препечатано със съгласието на 24 часа:

– Г-н Добрев, как може да се спре поскъпването на тока у нас?
– Трябва да се остави да функционира моделът, заложен от нас преди 7 години. Това би коригирало прогнозната пазарна цена за мегаватчас, задължението към обществото (ЗКО) ще стане отрицателно.
При този вариант се премахва свръхсубсидирането на ВЕИ производителите, крайната цена за бита се променя слабо. Отрицателното ЗКО ще възстанови на бизнеса средствата, които фондът “Сигурност на енергийната система” (ФСЕС) е надсъбрал. Приходите и разходите на ФСЕС се балансират.
– Има ли България нужда от нова ядрена мощност и къде е най-подходящо да се построи?
– Това е въпрос, чийто категоричен отговор може да се даде след 18 години. Тоест, за да отговорим на този въпрос, трябва да гадаем каква ще е енергетиката след 2 десетилетия. Аз не се наемам да го направя.
При всяко положение, ако ще се строи нова ядрена мощност, то тя трябва да е в Козлодуй и да ползва оборудването, което е вече налично.
– Какво бъдеще предлага ГЕРБ за мини “Марица-изток”?
– Предлагаме да се инвестира в преходни технологии, които ще позволят запазване на производството на енергия от въглища при намаляване на емисиите на въглероден двуокис.
Екип от най-добрите учени от три висши училища, начело с Техническия университет – София, предлагат може би най-доброто решение – да се инвестира в хибридни горивни цикли и улавяне и съхранение на въглероден двуокис, като паралелно с това се инвестира в крайни технологии, които да позволят съхранението на енергия от възобновяеми енергийни източници и балансирането на системата след преустановяване на въглищното енергопроизводство. (В Стара Загора Томислав Дончев разказа за съвместната работа на ГЕРБ и правителството им с учените, както и това, че е предложил на служебното правителство да се запознае с разработката преди да внесе Плана за възстановяване и развитие. Интерес към проекта на българските учени, очевидно от последиците, не е бил проявен – бел.ред.)
– Какво е вашето решение срещу високата цена на газа?
Довършване на интерконектора с Гърция. Ако зависи от мен, бих уволнил на секундата директорката на проектната компания. Тази връзка трябваше да е готова преди години! Пари има, политическа воля има, няма грам компетентност на ниво ръководство на проектната компания за изграждане на тази връзка. 12 години не могат да изградят един прост интерконектор!

“Булгартрансгаз” показа как за 1 година може да се изградят близо 500 км магистрален газопровод!


image0 (9K)