Десет неща, които трябва да могат десетгодишните, за да са готови за живота

Ако сте грижовен родител в здравословно количество, със сигурност не искате децата ви да растат като цветя в саксия. Има неща, от които да ги опазите, но ежедневните предизвикателства на бита не бива да са от тях. Със сигурност познавате студентки, които не знаят цената на хляба и не са пазарували за семейството. Много техни колеги пък живеят в коптори в общежитията просто, защото не са им оправили леглата и са им чистели стаята до абитуриентската. Не правете от децата си готованци! Каквото и да ви говорят разни истерични майки по детските площадки, децата от 1 до 3-ти клас трябва да имат основен набор от умения, с които да ви помагат в къщи. Така не само ще разтоварите бремето си на домакиня, но и ще им помогнете да усвоят безценни уроци, които да ги направят самостоятелни. Със сигурност има поне 10 неща, които 10-годишните трябва да умеят без грешка. Не търсете съвършенство веднага, въоръжете се с търпение и след няколко месеца ще се гордеете с резултатите:

[ad id=“225664″]

1 Чистене

Бърсането на прах е убийство по време на уикенда, но защо да си го причинявате като си имате най-вярната отмяна. Дайте му да чисти секцията или библиотеката с подходяща кърпа (без препарат). В началото няма да е съвършено, но то скоро ще разбере, че пестенето на усилията водят до губене на време. Към десетгодишна възраст може да му поверите банята – не цялата, но пластмасовите съдове или мивката за начало. С безопасен разтвор от сапун, оцет и дори паста за зъби може да изтърка мръсните петна. Не пропускайте да го похвалите, когато резултатът е заслепяващ блясък!

2. Пране

Когато е трети клас и дори по-малко може да се научи да пере – на първо време дреболии като настилката пред банята, носна кърпа, пантофите или тапицерията на стола, което малкото братче е изцапало. При желание може да „платите” с час повече детско или играчка, която не планирате да му купите. Като му кажете „Ти ми помогна много, изкара си я с честен труд”, ще започнете да градите трудолюбив човек с навици. Тези дребни стимули един ден ще го различат от връстниците му, които разчитат нещада да идват наготово.

[ad id=“263680″]

3. Грижа за растение или животно

Под зоркия ви поглед може да му поверите поливането на саксийните растения, разпределяне храната на рибките и домашното кутре. Това изгражда отговорност, а когато резултатът се отплати с цъфнал цвят или щастлив домашен любимец, няма да има по-гордо от него.

4. Декорация на дома

За празник, рожден ден, по-официална вечеря може да споделите с него удоволствието от изисканото подреждане на прибори, украса и различни дреболии. И тук няма да е идеално, но ще е щастливо, когато го похвалите пред гостите и получи одобрението им.

5. Като татко

Колкото и да е малко, няма по-голямо удоволствие, особено за момчето да върши мъжки неща. Може да развивате уменията му като му разрешите да работи с отвертка и счупените му играчки, да залепи строшените части и дори да забива пирон.

[ad id=“236993″]

6. Създайте навици на клиент

Споделяйте с него вълнението да пазаруваш. Учете го да поздравява и да казва „Приятен ден”. Възлагайте му да плаща дреболии като хляб или кисело мляко. Не се тревожете да споделяте, че нямате пари, а с определена сума трябва да купите няколко неща.

7. Мед сестра

Децата се нараняват и ако става въпрос за нещо повърхностно, няма място за драма. Едва ли вече иска да го цункате по удареното място, но със сигурност ще оцени това, че сте го научили да промива рани, да залепя лепенки и т.н.

8. Закуска

Рано е да става шеф-готвачът у дома, но всяко дете в училище трябва да може да си направи сандвич, да реди декорация върху него, да си налива сок, да подрежда салфетка с прибори.

[ad id=“237001″]

9. Ориентация в обстановката

Поощрявайте го да ви обяснява местоположението. В първи клас вече трябва да е наясно кое е ляво и дясно. За да не го превръщате в тормоз, съчетайте разходката с предизвикателство „Какво има на втората сграда в ляво?”, „Как да стигна до магазина за играчки?”, „Какъв цвят е колата до третата къща в дясно?”

10. Добрата стара поща

Поощрявайте го да се включва към всеки подарък от семейството с рисунка, която е направило само. Щом се научи да пише – да добавя и благопожелание. А когато дойде ред до заветното писмо на Дядо Коледа, може да си напише само и писмото, и адреса, и да го пусне в пощенската кутия. Не забравяте да увековечите момента!

Източник- Жена на върха


image0 (9K)