Достатъчна ли е присъдата на дрогирания шофьор, убил 18-годишен и потрошил непълнолетен?

Окръжен съд-Стара Загора наложи на 26-годишния Ж. Б. наказание от 6 г. и 4 месеца лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален „общ“ режим. Освен товa съдът го лиши от правото да управлява МПС за срок от 8 години.

Подсъдимият е признат за виновен в това, че на 05.05.2018 г., на път в землището на община Стара Загора, при управление на лек автомобил е направил следните нарушения: карал със скорост 135 км/ч при допустима 90 км/ч, не намалил при възникнала опасност за движението, не се убедил, че правейки маневра ще застраши участниците в движението, както и навлязъл с управляваното от него моторно превозно средство в забранена за движение на МПС и по непредпазливост причинил смъртта на 18-годишен младеж, както и тежка и многостепенна средна телесна повреда на непълнолетно към датата на деянието момче (и двамата пътували заедно с подсъдимия в управлявания от него автомобил към с.Дълбоки), като деянието е извършено след употреба на наркотично вещество – метамфетамин.

Наказателното производство срещу Ж. Б. премина по реда на съкратеното съдебно следствие, като първоначално наложеното му наказание бе намалено с една трета. Съдът приложи процедурата, след като подсъдимият призна изцяло вината си и изложените в обвинителния акт факти и обстоятелства.

Отделно подсъдимият ще търпи и наказание от още шест месеца лишаване от свобода, при първоначален „общ“ режим, тъй като реализираното от него пътно транспортно произшествие е извършено в изпитателния срок по предходното му осъждане за шофиране след употреба на амфетамин и канабис.

Присъдата подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.


image0 (9K)