Доц. Живков: Имаме коалиция, но това не е непременно лошо

Доц. Живков: Имаме коалиция, но това не е непременно лошо

Какво стои зад сделката за формирането на редовното управление между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС?

„Имаме определена форма на коалиция, тя не е открита. Това не е непременно лошо, имайки предвид каква беше алтернативата – продължаване на това безвремие и на едни кабинети, които са политически безотговорни. Основната сделка между двете големи коалиции е да се прекрати управлението на Румен Радев, от което страдаха и двете“, заяви експертът по изборни системи доц. Светослав Живков в студиото на „Денят ON AIR“.

По думите на политолога Борислав Ангелов „президентът е катализирал процеса за съставяне на правителство“.

„Румен Радев си изпусна нервите и двете политически формации се хванаха за това, което им липсваше, за да се обединят и да могат да обяснят на избирателите си защо е необходимо да се състави правителство“, поясни той.

„Няма нищо по-нормално от това, когато на даден политик му се поиска имунитетът, той да бъде даден. Това, че прокуратурата се разбърза с всички тези дела, показва политически момент. Г-н Гешев беше притиснат политически, има основания да реагира по този начин“, заяви доц. Живков. Според него, ако правителството „Денков – Габриел“ се провали през следващите няколко месеца, „ще излезем в още по-тежка позиция“.

Събеседникът му отбеляза, че депутатите не си дават сметка за много неща.

„ГЕРБ използва „Възраждане“ и ДПС, когато им е угодно. „Възраждане“ започва да прилича на една формация, която обслужва поръчките на ГЕРБ и ДПС. Тази сделка има по-широк формат – изпирането няма да засегне само г-н Борисов, но и кадрите на ДПС“, смята той пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Ангелов беше категоричен, че най-силната фигура в това МС ще бъде Асен Василев.

„Всяко едно правителство трябва да разполага поне по висшите етажи на администрацията с хора, които са коректни към политическите кабинети. Тези, които предстои да бъдат премахнати, бяха назначени от служебния кабинет на Румен Радев, което е в нарушение на Конституцията“, каза доц. Живков във връзка с очакваните кадрови промени в администрацията.

Една от тях беше връщането на Румен Спецов за шеф на НАП.

„Не смятам, че това е най-добрият вариант за шеф на НАП. Министърът на финансите има правото и той ще носи отговорността за действията на Спецов“, подчерта Ангелов.

Вижте видео с целия разговор.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)