Един призрак броди из… селата на Казахстан

Снимка, която се разпространява в социалните мрежи в Казахстан

Хелоуин мина, но местните хора в западната част на Казахстан разказват, че нещо страшно броди по пътищата посред нощ и дебне из селата им.

Страхът, който превзе село Ханкол, беше достатъчен за губернатора на Западноказахстанска област Гали Искалиев да изпрати полиция, която да разследва разказите за призрака.

Историята се появи за първи път на 11 ноември в казахстанския сайт „Тенгринюз“.

„Жителите на малкото село Ханкол в Каратобински район твърдят, че в околностите на селището се появява призрак на жена със светли коси. Хората са много уплашени, дори мъже плачат от страх“.

Местните хора коментират историята и в социалните мрежи.

„[Духът] доближи един товарен камион и човекът едва не катастрофира. После момичето изчезна. Шофьорът дойде в селото, но другите казаха, че не са видели призрака. Хората започнаха да четат Корана“, пише в един от постовете.

Други твърдят, че призракът чукал по прозорците на колите или дори е бил видян да се вози и да принуждава шофьорите да се отклоняват от пътя.

В Ютюб се разпространява видео, на което автомобил доближава светещ силует, но няма никакви доказателства за неговата достоверност.

Разказите за призрака достигат и съседни райони. Талал Казиев е председател на близкия Жусандойски селски окръг.

„Аз също карам по тези пътища и никога не съм виждал такова нещо. Вероятно хората преувеличават, но масово говорят за тази мистериозна жена“, казва Казиев.

Той и други хора от неговото село пристигат в Ханкол, за да участват в организирания от местните курбан. Един овен е заклан с надеждата селото да се освободи от духовете.

За няколко дни историята стига и до столицата Нур Султан. Там областният управител Искалиев е попитан какво ще предприеме. Той казва, че не би трябвало да има проблем, защото всяка сутрин правоохранителните органи го информират за това какво безпокои жителите и какво им създава проблеми.

„Ако това не го е имало в сводката – значи е недостоверна информация или някой си прави шега. Но ще възложа на полицията да провери“, казва губернаторът, цитиран от местния вестник „Надежда“.

Така полицията в Казахстан се зае с разследването на разказите за призрака, който броди из западната част на страната.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)