Една спецакция и „гръмки заглавия“ с името на Иван Гешев. Какво се случи в „Биберон“

Павилионът на Пламена Тончева, вписан в общината като кафе-аперитив с една звезда

Продължаващата в последните седмици обиколка на главния прокурор Иван Гешев из страната във вторник спря в Силистра. В този момент там се провеждаше полицейска акция, чийто обект се оказа и детски център „Биберон“. Това съвпадение доведе до медийни заглавия, които свързаха посещението на Гешев в града именно с проверката на „Биберон“.

В сряда прокуратурата публикува позиция, в която заявява, че „не отрича правото обществото да бъде информирано според стандартите и нормите на съответната медия, но не приема опитите за манипулация чрез гръмки заглавия, които не отговарят на обективната истина“.

Свободна Европа потърси информация от всички замесени страни.

I Има ли цигари при царевичните пръчици?

„Влезли са и са започнали да ровят. Търсили са цигари при царевичните пръчици, близалките и пакетите с покривки за маси“, разказа в сряда пред Свободна Европа собственичката на детски център „Биберон“ Пламена Тончева.

От декември 2017 г. нейната фирма „Деяна груп“ има сключен договор с Община Силистра за наем на имот от 16.82 кв. м в двора на общинския „Обединен детски комплекс“. Става въпрос за павилион, в който се продават храни и напитки, а към него отвън има и маси с 12 места за сядане. Целият този обект е вписан в общината като кафе-аперитив „Биберон“.

Според договора за наем общината отдава на Тончева „заведение за хранене и развлечения през летния период (от 01 април до 30 септември) и за склад през зимния период (от 01 октомври до 31 март)“.

Именно в това помещение пристигналите във вторник полицаи са търсили акцизни стоки и по-конкретно – цигари и алкохол. По думите на Тончева пред Свободна Европа заведението й никога не е предлагало такива продукти, защото се намира на територията на „Обединен детски комплекс“ и се посещава основно от майки с деца.

I Случайна проверка или спецакция?

„Попитах ги: „По сигнал ли идвате?“ Те казаха: „Не, акция е“, разказва собственичката на „Биберон“ с уточнението, че разследващите са настоявали да разберат къде са „складовете с цигарите и алкохола“.

Според официално съобщение на Областната дирекция на МВР в Силистра полицаите не са проверявали детски център, а „кафе-аперитив, носещо идентично наименование с това на парти-център“.

„В града няма друго кафе-аператив „Биберон“. Моето е и част от детски център“, обясни по този повод Пламена Тончева.

Тя предостави на Свободна Европа протокол от проверката, при която не е открито нищо нередно. Документът обаче не се чете, защото по думите на Тончева „полицаите имаха проблем с индигото“. Собственичката на „Биберон“ каза още, че всичко това се е случило пред свидетели, а проверката е продължила час и половина.

От съобщението на местната полиция става ясно още, че проверката в „Биберон“ е била част от „специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност, включително установяване на акцизни стоки без бандерол“. Действията на МВР са били наблюдавани от Окръжната прокуратура в Силистра.

I Какво прави Иван Гешев в Силистра?

Акцията в детския център съвпадна с посещението на главния прокурор в града по повод разкрито от местната Окръжна прокуратура битово убийство в село Искра. В тази връзка Дирекция „Публична комуникация“ към прокуратурата публикува в сряда позиция по повод две медийни заглавия: „Гешев е в Силистра – обискиран е детски център „Биберон“ и „Борбата с битовата престъпност на Гешев достигна и до детски център „Биберон“.

„Провереното обект кафе-аперитив не е детски център по смисъла на Наредба 1 от 2009 г., а е питейно заведение. В хода на операцията на МВР, проведена в гр. Силистра, са били проверени десетки обекти, сред които и кафе-аперитив, носещ идентично име с това на детски център, който по документи не съществува“, твърдят от държавното обвинение.

Оттам допълват, че посещението на Иван Гешев в града е планирано и „по никакъв начин не е обвързано с проведената от икономическа полиция проверка в същия ден“. Като повод за визитата на Гешев в позицията се споменава и убийството на 56-годишен мъж в село Искра, за което преди ден стана ясно, че е било извършено от 15-годишно момче, което е задържано няколко часа след престъплението.

Генка ШИКЕРОВА Борис МИТОВ Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)