Една Стара Загора, толкова много читалища! „Св. Климент Охридски – 1858 г.“

Народно читалище „Св. Климент Охридски“ е основано през 1858 г. в най-голямата махала „Акарджа“. То е четвъртото читалище по българските земи в Османска Турция, след първите три в Свищов, Лом и Шумен създадени през 1856 г., читалището е свидетел и участник във всички исторически значими и съдбовни събития сполетели града. От страниците на историческия му летопис още искрят имената на неговите основатели: даскал Атанас Иванов, Кольо Ганчев, даскал Петър Иванов, Георги Бенев, Христо Шиваров, братя Жекови, Петко Р. Славейков, Атанас Илиев и много други.

След ремонта на сградата през 2014 г. читалището се превръща в храм на българщината и средище на единение и сговор. Тук се помещава третата по големина библиотека в Стара Загора с над 45 000 тома. В творческа надпревара работят над 30 формации и школи за млади и стари, провеждат се градски и национални конкурси, фестивали, научни конференции, гостуват самодейни и държавни театри от страната, организират се изложби на художници от цяла България.

Една Стара Загора, толкова много читалища! „Родина 1860“

Читалището е организатор на няколко национални конкурса в областта на фолклора и детското изкуство. Във фонда на народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“ има колекция от близо 200 художествени експонати – картини, дърворезби, металопластика, интарзия, фотография и др. – единствена в страната.

Представителният читалищен ансамбъл „Зорница“ превръща във вълнуващи общоградски празници зарязването и гроздобера на Орфеевата лоза в читалищния двор с цар Трифон, Великден, Лазаровден, Цветница, Гергьовден, Еньовден, Рождество Христово, Коледа и други, а дните за възхвала на патрона на читалището „Св. Климент Охридски“ са дълбок поклон пред делото на светеца и са единствените в страната.

Учредената награда „Св. Климент Охридски“ е уникална за читалищния живот в България.

През 2018 г. народно читалище „Св. Климент Охридски – 1858“ чества своята 160 годишнина.

 


image0 (9K)