„Език, насаждащ ненавист.“ Напрежение между България и Сърбия заради изказване на професор

Драган Симеунович. Скрийншот от интервюто, което предизвика дипломатическо напрежение

Изказване на сръбски професор по политически науки предизвика дипломатическо напрежение между България и Сърбия.

Университетският преподавател и директор на академия, свързана със службите, каза в интервю, че „българите са известни със своите зверства“, съобщиха БГНЕС и „Дневник“. София определи думите му като „ярка проява на език, насаждащ трайна ненавист и омраза срещу България и българите“ и извика сръбския посланик на среща във външното министерство.

Повод за напрежението е интервю на проф. Драган Симеунович, публикувано на 2 февруари. То е пред черногорското издание Национална ИН4С телевизиjа, което има множество публикации, свързани с Русия и отразяващи гледната точка на Москва, пише „Дневник“.

Симеунович е професор във Факултета по политически науки на държавния Белградски университет и и.д. директор на правителствената Академия за национална сигурност. Академията е създадена през 2013 г. по предложение на Агенцията за информация и сигурност (БИА), се посочва на сайта ѝ. Агенцията от своя страна отговаря за събирането и обработването на разузнавателна информация.

В интервюто Драган Симеунович казва, че „българите са известни със своите зверства, които са извършили, където и да стъпят по земята“.

„Германците само избиваха, докато българите и тяхната войска се гавреха жертвите. Те имаха и отряд за изнасилвания. Масова практика е да набиват децата на байонетите от пушките и да изнасилват жените пред очите на близките им“, каза Симеунович, цитиран от БГНЕС. „Българите са изкормвали бебета от утробите на бременни жени и след това са ги изгаряли живи.”

Професорът добавя, че България претендира за територии в Сърбия и критикува политиката на София към Северна Македония.

В България за изказването на Симеунович първо съобщи агенция БГНЕС в петък. По-късно през деня българското Министерството на външните работи (МВнР) извика на спешна среща посланика на Сърбия Желко Йович. От българска страна е заявено, че „изявленията представляват ярка проява на език, насаждащ трайна ненавист и омраза срещу България и българите“.

„Изтъкнато бе, че подобни публични изявления са напълно неприемливи и са в разрез с добросъседските отношения и приятелството между двата народа. Българската страна очаква адекватна реакция на сръбските власти и институции“, се казва в съобщението на МВнР. До този момент не е съобщено за реакция от официален Белград.

Това не е първият случай на дипломатическо напрежение между България и Сърбия през последните години. През лятото на 2019 г. вече бившият сръбски външен министър Ивица Дачич реагира остро на думи на българския премиер Бойко Борисов във връзка с позицията на европейските държави за независимостта на Косово и така предизвика реакция от българска страна.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)