Зам.-кметът Красимира Чахова откри семинар за предприемачи в Стара Загора

Гръбнакът на икономиката в Стара Загора се дължи на малките и средни предприятия. От общо 15 000 активни фирми към момента, 13 500 са микропредприятия с персонал до 9 души.

960 от предприятията са малки, с работещи в тях от 10 до 49 служители, а 181 са средните, с персонал от 50- 250 служители. Това каза зам.-кметът Красимира Чахова днес, по време на откриването на обучителен семинар за предприемачи в общинската зала „П. Р. Славейков“.

[ad id=“225664″]

Той е част от инициативата за подпомагане на малкия бизнес в България, чиито инициатори са вестник “24 часа” и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

Стара Загора изгражда индустриална зона „Загоре“ в партньорство с Министерството на икономиката. Благодарности към министър Емил Караниколов за ангажираността, която има за реализацията на този проект и изграждането на зоната, която трябва да бъде от европейски тип, каза още зам.-кметът. Красимира Чахова припомни, че само преди месец Стара Загора получи признание за обещаваща инвестиционна дестинация с наградата на Файненшъл таймс за ефективност на разходите, което по думите ѝ показва че регионът наистина е готов за бизнес. Градът е начело в категорията на малките региони с население по-малко от 1,5 милиона жители,преди Русе следван от Скопие, Бургас, Пловдив, Варна, Срем (Сърбия), София – област, Каунас (Литва) и София-град.

[ad id=“263680″]

Любомир Ганчев, съветник на министъра на икономиката запозна присъстващите с възможностите, които предлага новата Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. Той съобщи, че фирми от региона на Стара Загора работят по 90 проекта на стойност 55 милиона лева. През настоящата година икономическото министерство е предвидило 67 милиона лева за финансиране и подпомагане на близо 400 нови проекта и бизнес начинания на млади хора до 29 години, предприемачество в уязвимата група във възрастта 50-65 години и за стимулиране на женското предприемачество, каза още съветникът на министър Емил Караниколов.
По програмата за подобряване на производствения капацитет е заделен ресурс от 150 млн. лева за нови машини и оборудване за близо 2 хиляди малки и средни фирми. Други 100 млн. лева са предвидени за иновации, 30 милиона лева са средствата за тази година за създаването на клъстери, добави още министерският съветник Любомир Ганчев.

[ad id=“236993″]

Във форума участваха още експерти от Конфедерацията на работодателите в България (КРИБ), Българската Агенция за Експортно Застраховане и Пощенска банка.
Стела Бояджиева от ИАНМСП представи начините за увеличаване на продажбите и търсене на нови пазари чрез използването на инструментите на агенцията в България и чужбина, както и за разширяване на производството чрез инвестиции в нови машини с помощта на банкови кредити.
Внимание бе отделено и на застраховането на различни рискове, свързани с дейността на фирмите. Участниците в семинара имаха възможност да споделят личен опит и да получат съвети как да си осигурят защита от държавата при неплащане, забавено плащане по търговска сделка или изпадане в несъстоятелност на партньорски фирми.


image0 (9K)