Патриарх Неофит остава в болницата, но състоянието му е стабилно

[ad id=“225664″]

Състоянието на българския патриарх Неофит е стабилно. Това съобщават от болница „Токуда“, където той беше приет вчера следобед със симптоми, свързани с хроничното му заболяване.

Днес в 9 часа от лечебното заведение ще дадат брифинг за здравето на Негово светейшество.

Причината за оскъдната информация е, че негово светейшество се ползва със специален статут. Състоянието на 72-годишния патриарх Неофит се следи от екип различни специалисти.

През последните дни патриарх Неофит е бил на рехабилитация в санаториум в Банкя. Причините са планирани изследвания на сърдечно-съдовата система.

[ad id=“263680″]

„Няма нищо притеснително. Патриархът има 2 клапи на сърцето, които са сложени преди три или четири години. Имал е планово изследване, което всеки здравомислещ човек си прави, особено с такива заболявания. Ще го задържат един ден, за да го изследват и да бъде в покой“, заяви  Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.

Преди 3 години и половина патриархът претърпя тежка сърдечна операция, при която му беше поставена нова клапа. През 2014 г. Негово Светейшество отново получи криза, заради която се наложи да бъде приет в болница. Патриарх Неофит се почуства зле по време на посещението си в Истанбул. Според медийни публикации тогава по време на светата литургия, с която се закриваше заседанието при Вселенския патриарх Вартоломей, главата на Българската православна църква припаднал в олтара на църквата “Св. Ирина“. Веднага след инцидента патриарх Неофит пристигна със самолет в София и бе изпратен за щателен преглед в болница.


image0 (9K)