Запознайте се с депутатите на „БСП за България“ и „Демократична България“ в 27 МИР

ЗАРАТА: Представяме ви народните представители на 27 МИР в 46-то Народно събрание. В поредни публикации, ще представим 11-те от Старозагорски избирателен район. След като представихме депутатите от ИТН и ГЕРБ-СДС, продължаваме с „БСП за България“ и „Демократична България“:

„БСП за България“ –

Георги Стоянов Кадиев: 

Георги Стоянов Кадиев е български политик. Народен представител от парламентарната група на Коалиция за България в 40-о и 42-рото Народно събрание (до юни 2014). Бил е репортер и редактор във вестниците „24 часа“ и „168 часа“. Владее английски, немски, руски, полски и виетнамски език. Роден е на 28 август 1966 г. в град Бургас. Завършил е Немска езикова гимназия в Бургас и висше образование в Московския държавен институт по международни отношения – магистърска степен Международни отношения със специализация Виетнам, Лаос, Камбоджа. Има магистратура по Дипломатически науки и международни отношения в Университета Лестър, Великобритания и магистратура по Публична администрация в Харвардския университет, Кенеди Скуул ъф Говърнмънт.

Георги Кадиев е бил стажант в Бундестага на Германия. Работил е в Харвард инститют ъф интернешънъл дивелъпмънт. След това последователно е бил директор Интернет Секюритис България, изп. директор „Анализи Европа, Азия и Африка“ и член на Борда на директорите на Интернет Секъритис Инк., Юромъни Холдингс ПЛС. От 2005 г. Георги Кадиев е член на НС на БСП. В периода от 2005 до 2007 г. Георги Кадиев е заместник-министър на финансите, а от 2007 до 2013 година е общински съветник в Столичния общински съвет. На 15 ноември 2009 г. Георги Кадиев, издигнат от Коалиция за България за кмет на София, губи кметската надпревара, която е спечелена от Йорданка Фандъкова, издигната от ГЕРБ.

На парламентарните избори през 2013 г. е избран за народен представител в 42-рото НС от листата на Коалиция за България в 23-ти МИР София. На 11 юни 2014 г. подава оставка като народен представител, като протест срещу решението правителството на Орешарски да бъде свалено и да се обявят нови парламентарни избори.

През 2015 г. Кадиев предлага да се позволи извършване на политическа агитация на майчин, в частност турски език, тъй като такава забрана в Европа имало само в Грузия и Турция и това само „дава кауза на ДПС“. Според него е глупаво да се агитира на български с превод на турски в село, населено с български мюсюлмани. Заради това той е заплашен от изключване от парламентарната му група, но изключването му е отхвърлено с два гласа. През септември същата година решава да се кандидатира за кмет на София, въпреки че партията му е издигнала друг кандидат. Последното предизвика остра реакция от страна на БСП, от чиято парламентарна група този път е изключен. Според Кадиев БСП, както и други партии, са обхванати от летаргия. На 16 февруари 2016 г. създава партия с името „Нормална държава“, която нямало да бъде нито лява, нито дясна. На тези избори партията му е в коалиция с БСП.

Георги Янчев Гьоков

Георги Гьоков е роден на 13 декември 1961 година. Завършва специалност „Инженерство“ в Техническия университет, Габрово. Бил е общински съветник и директор на Бюрото по труда в Стара Загора.

На парламентарните избори през 2013 година е избран за народен представител в 42-рото НС от листата на Коалиция за България във 27-и МИР Стара Загора. Народен представител от тогава е включително в предходното 45 НС.

 

ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ (ДА България, ДСБ, Зелено движение)

Атанас Владиславов Славов

Доцент д-р Атанас Славов е юрист-конституционалист, преподавател по публичноправни науки в СУ „Св. Климент Охридски”. Доктор по право на Университета на Глазгоу и доктор по конституционно право на СУ. Адвокат в гражданския сектор. Бил съветник по конституционни въпроси на вицепремиера и министър на правосъдието Христо Иванов (2014–2015 г.) и съветник по законодателни въпроси на вицепремиера и министър на вътрешните работи (2016 г.). Участвал е в екипа, подготвил промените в Конституцията през 2015 г., както и в подготовката на десетки законопроекти.

В 45-ото Народно събрание, където е избран от Стара Загора, е член на комисията по правни въпроси и на временната комисия за изработване на правилник за дейността на НС. Вносител е на проекти за промени в следните закони:

  • Закона за “Държавен вестник”;
  • Закона за ветеринарномедицинската дейност;
  • Закона за данък върху добавената стойност;
  • Закона за здравето;
  • Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество;
  • Закона за съдебната власт;
  • Конституцията на Република България;
  • Наказателно-процесуалния кодекс.

Атанас Славов е автор на монографиите „Гражданското участие в конституционната демокрация“ (Сиела, 2017) и „Върховенството на конституцията. Същност и гаранции“ (2010) и на десетки статии и студии.

Той е църковен настоятел. Член е на Настоятелството на Института за пряка демокрация, член на Българската асоциация по политически науки и на други граждански и професионални организации. Съучредител на Гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“. През годините е граждански активист и застъпник на идеите за радикална съдебна реформа, гражданско участие и отчетност на институциите.
Атанас е учредител и член на ръководството на “Да, България!”.

 


image0 (9K)