Защо украинският премиер предупреди за риск от „Трета световна война“

Защо украинският премиер предупреди за риск от "Трета световна война"

Премиерът на Украйна Денис Шмигал каза пред Би Би Си, че ако Украйна загуби конфликта с Русия, има опасност от „Трета световна война“.

Това стана дни преди предстоящото гласуване в САЩ на нов дългоочакван пакет военна помощ за Украйна, който предвижда близо 61 млрд. долара за Киев.

Неговото приемане обаче се бави от повече от два месеца заради блокиране от страна на републиканците. На този фон Украйна изпитва силен недостиг на боеприпаси и системи за отбрана.

Сега Шмигал призова Конгреса на САЩ да приеме пакета и изрази „внимателен оптимизъм“, че това ще се случи. „Ние се нуждаем от тези пари вчера, не утре, не днес“, каза Шмигал.

„Ако не [се] защитим…, Украйна ще падне“, добави той.

„Така глобалната, световната система за сигурност ще бъде разрушена и целият свят ще трябва да намери нова система за сигурност. Или ще има много конфликти, много такива видове войни и в крайна сметка това може да доведе до Трета световна война“, каза още той.

По-рано през 2023 г. украинският президент Володимир Зеленски отправи подобно предупреждение, като каза, че ако Русия спечели, може да нападне Полша, която е членка на НАТО, и така да предизвика Трета световна война. Кремъл отхвърля подобни твърдения.

Какво ще гласува Конгресът

В събота Камарата на представителите на САЩ – долната камара на Конгреса, предстои да гласува помощите за Украйна, Израел и Индотихоокеанския регион.

Такъв законопроект беше одобрен от Сената – горната камара на Конгреса, през февруари, но след това беше блокиран в Камарата на представителите от дясното крило на Републиканската партия. Преди дни стана ясно, че предложението за помощ за Украйна ще бъде гласувано отделно от това за Израел.

Общата стойност на помощите възлиза над 95 млрд. долара. От 60,84 млрд. долара, предвидени за войната в Украйна, 23,2 млрд. долара ще бъдат отделени за попълване на американските оръжия, запаси и съоръжения.

Законопроектът за Израел е на обща стойност 26,38 млрд. долара, част от които ще покрият разходите за военните операции на САЩ в отговор на неотдавнашните нападения.

Дясното крило на Републиканската партия блокира помощите с аргумента, че трябва да се даде приоритет на охраната на границата с Мексико. Членовете му отхвърлят предположенията, че с това свое действие всъщност следват интересите на Кремъл.

Първоначалният вариант на комбинирания законопроект за Израел и Украйна включваше и мерки за затягането на сигурността по границата, но въпреки това беше блокиран от Републиканската партия. Тя заговори и за възможност помощта за Украйна да бъде дадена под формата на нисколихвен заем с възможност за опрощаване.

От какво има нужда Украйна

Забавянето на американските помощи се отрази тежко на украинските сили на фронта. През февруари те се оттеглиха от Авдиивка, град близо до окупирания Донецк. Това е най-тежката за Украйна от изтеглянето ѝ от Бахмут през 2023 г. насам, пише Би Би Си.

През последните седмици Украйна призовава за изпращане на допълнителни системи за противовъздушна отбрана, а по-рано през април правителството в Киев понижи възрастта за наборна военна служба на фона големия брой жертви в украинската армия. Президентът Володимир Зеленски каза, че от началото на войната са убити над 30 000 украински войници. Представители на САЩ смятат, че числото може да е много по-голямо.

Разследване на Би Би Си изчислява, че загиналите руски войници са най-малко 50 000.

Генерал сър Ричард Барънс, бивш командващ на Обединеното командване на силите на Великобритания, казва пред Би Би Си, че Русия има „предимство от пет към едно в артилерия, боеприпаси и излишък от хора“ и без военна помощ може да се стигне до поражение до края на годината.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)