Павлина Делчева се срещна с представител на програма на Американския държавен департамент

Зам.-кметът на Община Стара Загора Павлина Делчева се срещна с представител на програма на Американския държавен департамент в областта на общностното развитие, съобщиха за ЗАРАТА

На срещата бяха обсъдени полезни практики и инициативи в полза на уязвимите общности в Стара Загора.

Заместник-кметът на Община Стара Загора Павлина Делчева се срещна с представител на програма на Американския държавен департамент в областта на общностното развитие Камила Дебресцени и председателя на Фондация „Мисия Криле“ Диана Димова. На срещата присъстваха и експертите от отделите „Образование“ и „Здравеопазване“ Яница Бакоева и Живко Желев.

Експертът разказа за методиките на работа от нейния опит, в които разговорите с хора са на първо място, след което се обобщава информацията и така се насочват ресурси към дадения проблем превантивно. Камила Дебресцени научи повече за социалните практики в Стара Загора и приветства дейностите от страна на местната власт.

„Благодарни сме, че имахме възможност да се срещнем с експерт с толкова богат опит и да споделим общи методи на работа. Обратната връзка е важна за нас, както и добавянето на нови и ефективни мерки в полза на уязвимите общности затова ще се радваме да продължим нашите контакти и занапред“, каза в края на разговора Павлина Делчева.

Камила Дебресцени има богат опит в промяна на местни политики чрез мобилизиране на общностите. Тя е ментор на Фондация „Мисия Криле“ и е на посещение при тях от 15 до 21 април. Във визитата ѝ са планирани срещи с представители на различни институции и общности, с фокус към застъпничеството на уязвимите групи като бежанци и роми, както и жени, жертви на насилие. Тя ще посети звената за директна работа на организацията в Стара Загора и Харманли, както и партньорски организации, работещи в региона по общностно развитие. Особен интерес проявява към застъпническите програми на организацията в подкрепа на бежанци, предоставянето на правна помощ и артерапевтични практики.

Камила Дебресцени е експерт в областта на изграждането на общности и е работила като водещ експерт в областта към Justice Matters, филиал на Direct Action & Research Training Center (DART), базиран в Лорънс, Канзас. Тя е ментор по програмата GLC Professional Fellows program на Great Lakes Community Action Partnership, благодарение на която фондацията е домакин на срещата през тази седмица. GLC Teach Democracy/Shaping Participatory Democracy е дългосрочна инициатива за обмен между САЩ и Европа, започнала през 2012 година и продължаваща и до днес. Програмата се финансирана от Държавния департамент на САЩ / U.S. Department of State и цели обмен на добри практики и изграждане на капацитет сред обещаващи лидери, като промотира подхода за организиране на общности (community organizing).

Повече информация за Фондация „Мисия криле“ – https://missionwings.bg/.


image0 (9K)