Италианският премиер Марио Драги защити честта на Урсула фон дер Лайен (снимка)

Италианският премиер Марио Драги нарече турския президент Реджеп Ердоган „диктатор“ и го обвини, че е унижил председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде „Ройтерс“.

Много съжалявам, че тя трябваше да преживее такова унижение от, нека го нарека – дектатор, какъвто е, но с който трябва да си сътрудничим„.

Това заяви Драги на пресконференция в Рим. Той коментира скандалната случка от вторник, когато Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел се срещнаха с Ердоган в Анкара.

Турските домакини бяха предвидили стол само за един от двамата най-високопоставени представители на Европейския съюз. Той беше сложен до креслото, на което седеше Ердоган. Без да прояви кавалерство към Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел се настани на стола, а председателят на Европейската комисия беше принудена да седне на отсрещния диван.

Европейският съюз и Турция си размениха обвинения за протоколния гаф. Една от темите, което Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел коментираха с Реджеп Ердоган, беше решението му – неговата страна да напусне Истанбулската конвенция, за правата на жените.

 

 

 


image0 (9K)