И двамата пострадали в ТЕЦ „ЕЙ и ЕС“ са с опасност за живота

Мъж на 42 г. е на апаратна вентилация, оперираха спешно черепа на втория, на 57 години

Тежко дежурство през нощта срещу вторник имаше медицинският екип от интензивното отделение на Университетската болница „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора. Там са настанени двамата работници, пострадали в понеделник по време на ремонтни работи в помпена станция за битово-отпадни води на територията на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“, известен и като американската ТЕЦ „Марица изток 1“, пише 24 часа

И двамата са с опасност за живота, каза тази сутрин д-р Петко Михайлов, който цяла нощ се е грижил за пострадалите. По-тежко е състоянието на 42-годишен работник на централата, който е на апаратно дишане и в медикаментозна кома. За него д-р Михайлов казва, че засега състоянието му е стабилизирано откъм апартната вентилация, имал и „горе-долу стабилна хемодинамика“.

Вторият пострадал, на 57 години, е работник на новозагорска фирма, наета да извършва ремонтни работи в ТЕЦ-а. Той има различни фрактури на черепа и в неговата основа. Наложило се вечерта в понеделник да бъде опериран по спешност, тъй като се оплакал от загуба на зрението си. „Пациентът имаше вдлъбване към мозъка на счупените кости на черепа му в челната област и се наложи те да бъдат отстранени по оперативен път. Той е в съзнание, състоянието му е задоволително и стабилизирано“, каза още д-р Михайлов. Операцията е извършена от неврохирург и е продължила някъде до полунощ.
Следващите няколко дни обаче ще бъдат решаващи за двамата мъже, затова и лекарите не бързат да се ангажират с прогноза за тяхното състояние.

Изпълнителният директор по експлоатацията на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ Тодор Бележков увери, че фирмата следи отблизо развитието на ситуацията и ще помага във всички етапи от лечението на работниците. Това е най-тежката злополука в „Ей И ЕС“ до сега.

Тодор Бележков разказа днес пред „24 часа“ как се е случило всичко: „Инцидентът стана около 15,30 часа в понеделник. Трябвало е да се извършат ремонтни работи в помпена станция за битово-отпадни води – подмяна на помпа. Има си процедура за това, която е спазена. Работата е извършена с наряд, където са описани изолационните мерки, които трябва да бъдат предприети в този случай. Извършена е оценка на риска, преди хората да започнат работа отпадните води са били дренирани, но дали напълно – това предстои да се уточнява. Направен е и анализ на вредните газове в шахтата, който показал, че в нея няма вредни газове. Но нашето предположение е, че все пак е имало такива газове и оттам е възникнал инцидентът.
Ако предварително се установи наличие на неорганични газове в тази среда – сероводород, амоняк и т.н., работниците влизат с противогази в шахтата. Но тъй като предварителното измерване не установили в шахтата да има такива газове, хората в този случай не са използвали противогази.
Самата шахта е дълбока 5 метра, в нея се слиза по вертикална стълба. Първи слязъл нашият служител. Той свършил работата по подмяната на помпата и тръгнал да излиза. При изкачването си по стълбата изпаднал в безсъзнание и паднал в шахтата. На помощ му се притекъл 57-годишният работник на външната фирма, който също изпаднал в безсъзнание. Предполагаме, че са вдишали от опасните газове, нямаме данни да е палено нещо вътре.
Веднага се е намесил спасителният екип на централата, който е обучен да дава първа помощ.
Двамата пострадали са откарани първо в болницата в Гълъбово, оттам са транспортирани в Стара Загора“.
По случая е образувано досъдебно производство за причиняване на средна телесна повреда по невнимание срещу неизвестен извършител. Свое разследване на място води и Инспекцията по труда в Стара Загора


image0 (9K)