Кметът Живко Тодоров съди граждани, обидили го във Фейсбук

5 хиляди лева обезщетение иска кметът на Стара Загора Живко Тодоров от старозагорец, обидил го във Фейсбук

Това стана ясно на първото заседание по делото на градоначалника срещу 26-годишния Иван Киров за обида и клевета, съобщава Радио-Стара Загора

Причина за тъжбата на Живко Тодоров, по която е образувано делото, са два коментара на подсъдимия Иван Киров под пост във фейкбус в „Група за истината за Стара Загора“ от 15 август м. г. В единия подсъдимият е написал обидни квалификации за кмета.

Коментарите кметът приел като обидни и клеветнически твърдения, които довели до промяна физическия му и психически статус, а мислите му били „обсебени от анализ на верността на написаното вместо към позитивното решаване на проблемите на Общината ни“. Получил и емоционален дискомфорт, което потвърдиха и разпитаните днес в съдебна зала свидетели Николай Стоев, Валентин Тотев, Йордан Йорданов и Виктор Драголов. Четиримата са и хората, които са съобщили на кмета за написаното по негов адрес от Иван Киров.

Пред съда адвокатът на кмета Светслав Миневски заяви, че клиентът му е склонен на извънсъдебно споразумение. Пред радио Стара Загора той уточни, че във вече водени от него дела Живко Тодоров винаги е бил готов на компромис, да разговаря с онези, срещу които е завел дело, за да се стигне до позитивно решение.

Адвокатът на подсъдимия Иван Киров – Станимир Ченалов, обаче отказа споразумение.

След като изслуша аргументите на защитниците и свидетелските показания днес, съдия Тодор Минов призова повторно страните да постигнат извънсъдебно споразумение и отложи делото за 4 април. Тогава трябва да бъде разпитан като свидетел неявилият се днес в съдебната зала администратор на фейсбук групата „Група за истината за Стара Загора“ Янко Янков.

Общо четири са образуваните към момента в Районен съд дела по тъжби за обида и клевета  на кмета Живко Тодоров. Освен това, на което бе даден ход днес, само още едно е насрочено – за февруари месец, каза адвокатът му Светослав Миневски. Всички тъжби са за реплики във фейсбук.


image0 (9K)