КНСБ: Минималната заплата трябва да расте със 17,5% поне до 2025 г.

КНСБ: Минималната заплата трябва да расте със 17,5% поне до 2025 г.

Снимка: Bloomberg

Всяка година минималната работна заплата в България трябва да нараства със 17,5% поне до 2025 г., сочат разчети на КНСБ. Това означава, че следващата година трябва да има минимална работна заплата от 764 лева, каза Виолета Иванова от Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ по Нова телевизия.

На този етап минималната работна заплата покрива едва 50% от необходимата работна заплата за нормален живот, посочи Иванова. Според изчисленията на синдиката сумата покрива основни разходи за храна и поддръжка на жилище. При заплата от 764 лв. остават около 110 лева, които ще бъдат пренасочени за здравеопазване, образование и други, обясни Иванова.

Още по темата

Според последното проучване на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ издръжката на човек е скочила с 56 лева за 9 месеца и вече 1984 лева са необходимите месечни средства за издръжка на едно тричленно домакинство. Всички, които получават минимална работна заплата, за КНСБ са работещи бедни, коментира Иванова.

Около 30% от работещите в България получават средна и над средната работна заплата. Всички останали получават работна заплата под средната. Тоест около две трети от българите получават работна заплата под средната за страната – 1525 лв. От тях 500 хил. са на минимална работна заплата по данни на НСИ. 

Друго проучване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ констатира ускорение на цените при хранителните продукти през октомври спрямо края на август. 

„Наблюдава се ускорено нарастване на цените. Крайните цени в големите търговски мрежи са нараснали с почти двуцифрени проценти на основни хранителни стоки. Освен това нарастват цените на електро- и топлоенергия. Всичко това доведе до нарастване на необходимия нетен месечен доход за един работник, живеещ сам”, каза още Виолета Иванова.

източник https://www.investor.bg/…………


image0 (9K)