КПКОНПИ налага глоба от 5 000 лева на архитекта на Община Стара Загора. Арх. Грозева ще обжалва

С решение на КПКОНПИ е установен конфликт на интереси по отношение на Виктория Грозева – главен архитект на Община Стара Загора, бе съобщено за ЗАРАТА

Производството срещу нея е започнало по сигнал. В хода на проверката са събрани доказателства, че на 5 юни м. г. тя е издала заповед, с която е разрешила изработване на подробен устройствен план (ПУП) на архитектурно дружество, еднолична собственост на съпруга й.

КПКОНПИ, както ЗАРАТА писа, влезе в Община Стара Загора на 29 ноември, за да провери, както се смяташе изрядността на две обществени поръчки – за електрическите автобуси и за тролейбусите.

Живко Тодоров: Нямаме никакви притеснения относно проверката на КПКОНПИ в Община Стара Загора

Що се отнася до казуса Грозева, в решението на КОНПИ е вписано, че съпругът й е получил възнаграждение по договор на фирма за инвестиционно проучване и проектиране с Общината, подписан от Грозева. Това се тълкува като реализиране на нематериални блага – получаване на парична сума в частен интерес за свързано с нея лице. Според антикорупционната комисия, е следвало Грозева да си направи самоотвод от задължението си по служба в този случай. Глобена е с 5000 лева.

Решенията на КПКОНПИ за установяване на конфликт на интереси не са окончателни и подлежат на обжалване.

Архитект Грозева ще обжалва. За ЗАРАТА кметът Живко Тодоров каза, че е разговарял с главния архитект и тя му е обяснила, че когато е подписвала договора с фирмата, там е фигурирало само името на фирмата за инвестиционното проучване и тя не е знаела, че впоследствие ще бъде ангажиран съпругът й. Кметът обясни, че преди да предприеме каквито и да е стъпки по казуса, ще изчака обжалването и решението на съда.

Що се отнася до проверката на обществените поръчки на Общината, Живко Тодоров обясни, че към момента нямат никаква информация, но е спокоен, защото изрядността им е вън от съмнение.


image0 (9K)