„Кристална лира“ за хора на Операта в Стара Загора?

„Страсти по Матея“. Хорът на Държавна опера – Стара Загора с хормайстор Младен Станев е сред четирите номинации за Старозагорската опера за престижната музикална награда „Кристална лира“.

Номинацията е за премиерното за Стара Загора изпълнение на ораторията „Страсти по Матея“ по музика на Митрополит Иларион (Алфеев) на 28 август 2020 г. на Античния форум „Августа Траяна“ под диригентството на Старозагорския митрополит Киприан и за концерта „Класика и джаз от Великобритания“ от цикъла „Музика без граници“ на 12 март 2021 г.

На 1 ноември – Ден на народните будители Съюзът на българските музиканти и танцови дейци (СБМТД) и Класик ФМ радио присъждат ежегодно награди за ярки постижения в музикално-изпълнителското и танцово изкуство. Тази година наградите ще се връчат на церемония в Софийска опера и балет.

Наградите са учредени през 1997 г. с цел създаване на система за обществено отбелязване на забележителни постижения в изпълнителското и танцовото изкуство и се наричат „КРИСТАЛНА ЛИРА“.

Държавна опера-Стара Загора е награждавана с „Кристална лира“ за постановката на операта „Лучия ди Ламермур“ от Гаетано Доницети през 2016 г. и в категорията „Балетно изкуство“ през 2019 г.

Примабалерината ни Анелия Димитрова е с награда „Кристална лира“ за млад изпълнител през 2018 г.

4 номинации за „Кристална лира“ за Старозагорската опера

„Спящата красавица“ на старозагорската Балетна трупа очаква своята „Кристална лира“

Ивайло Михайлов устремен към „Кристална лира“ за Васко да Гама в Стара Загора

„Африканката” на Старозагорската опера на крачка от „Кристална лира“

Авторът на операта „Африканката“ говорел за нея като за „моя Васко да Гама“

Вера Немирова. Четвъртото поколение с живот в темелите на българската култура


image0 (9K)