Любомир Леков: Няма да има банкова криза, дъното е зад гърба ни

Любомир Леков: Няма да има банкова криза, дъното е зад гърба ни

С програмата, която Фед измисли, за да спаси регионалните банки, няма да има банкова криза. Реши се и проблемът с Credit Suisse. Акциите на UBS спаднаха, но след това се покачиха, защото се сметна, че UBS е много добре позиционирана на пазарите. Това ще даде спокойствие на инвеститорите и ще върне доверието. Факт е, че мечият пазар свършва. Дъното е зад гърба ни. Това каза Любомир Леков, инвеститор и предприемач, основател на Investor.bg, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Според Леков вече са изминали шест месеца от момента, в който може да се счита, че пазарите са били на дъното – след големия спад миналата година през ноември, след наливането на ликвидност, след факта, че предстои лихвите да се понижат, можем да очакваме най-ударените акции – на технологичните компании да се представят по-добре.

„Факт е, че мечият пазар свършва. Дъното е зад гърба ни. Това се потвърждава от много индикатори. Зная, че това мнение не е популярно, но в началото винаги е така. Неслучайно сър Джон Темпълтън казва, че бичите пазари се раждат в абсолютен песимизъм и растат в скептицизъм“, каза той.

Посещението на Си в Русия и срещата му с Путин събеседникът коментира така: „Това са преговори на Си с Америка. Той използва Русия, въпреки че от гледна точка на икономика тя е слаба, за да покаже ясно от Москва, че няма да играе по свирката на САЩ. Според мен той демонстрира, че с него трябва да се говори по друг начин, а не от позицията на силата. Азиатската култура е различна“.

Относно геополитическия отпечатък и влиянието на банковите сътресения върху валутите гостът заяви, че въпреки мнението на хората, които вещаят светло бъдеще за юана, то на валута, която е на държава с тоталитарен режим и диктатор, не може да се има особено доверие, защото е ясно, че дългосрочно всички тези режими се променят и тогава идват катаклизми и стабилността изчезва: „Колкото и хората да говорят, че идва краят на долара, продължават да държат парите си в долари. Същото е и с говоренето против еврото в България. Тези, които говорят против еврото, държат парите си в евро“.

За предстоящото решение на Фед за лихвите Леков подчерта, че „петте процента ще бъдат пикът“. Това е и причината за движенията при акциите, а преди това – при облигациите. „При двегодишните облигации се наблюдаваше доходност от 5% на 13 март, а в петък паднаха под 4%. Това са огромни движения за тези пазари“.

„Решението на Фед, което ще бъде взето утре, категорично ще бъде за 25 пункта увеличение на лихвата. От 13 март отпадна вероятността за 50, а допреди няколко дни беше дори нула и причината са събитията около SVB“.

С решението на Фед на 13 март да кредитира малките и средни банки с пакет около 25 млрд. долара всички депозити бяха спасени, макар че SVB фалира. Швейцария притисна UBS да купи Credit Suisse. Така че в момента има стабилизиране, каза Леков. „Хем има паника на пазара, хем покачване на акциите и облигациите“.

„На фона на програмата, която САЩ направи, едновременно се опитват да се борят с инфлацията, като се вдигат лихвите, но от друга страна, чрез тази програма, лихвите се натискат. Може да се каже, че в един момент Фед ще взима пари от банките на близо 5%, а ще ги дава, както е в момента, на лихва от 4,3“.

Тази криза няма нищо общо с предишната финансова криза, въпреки че има паралели, които биха могли да се направят, каза още гостът. През последните години цялата банкова система купуваше изключително нискодоходни облигации, а заради рязкото вдигане на лихвите от страна на Фед тяхната цена падна.

„Става дума за облигации от първи ред, което значи – с нулев риск. Парадоксът е, че именно безрисковите облигации вкараха банките в този голям капан. Ако до преди година и половина банките отчитаха нереализирани печалби, то заради рязкото вдигане на лихвите в САЩ, в момента американските банки стоят върху 360 млрд. долара нереализирани загуби. Това е, което се е случило и именно за това SVB фалира. А говорим за облигации на американския дълг (има естествено и ипотечни облигации). Това е парадоксът“.

Относно казуса Credit Suisse, трябва да се каже, че Швейцарската национална банка от години издава облигации с отрицателни лихви и това също е един парадокс. Това е част от проблема на Credit Suisse и една от причините швейцарските власти да притиснат UBS да я купи, защото когато започне т.нар. бягство от банките, то това обхваща всички. Това е паниката, изтъкна Любомир Леков. „За да се разбере големината на Credit Suisse – тя е с два пъти по-голям баланс от Lehman Brothers – банката, която предизвика кризата през 2008 година“.

„САЩ успя да си реши проблема на вложителите, а проблемът с швейцарската банка бе решен с покупка“, коментира още гостът.

Целият разговор – на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)