Монумент на първия български космически спътник издигаме в Стара Загора

„По-голяма част от средствата за изграждане на монумента с копието на спътника „Интеркосмос България – 1300″ са вече събрани.“ Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора доц. Алексей Стоев от Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“.

Идеята за изграждането на монумента е на Граждански клуб „Липа“ в Стара Загора, а по решение на Общинския съвет той трябва да бъде поставен в парк „Артилерийски“.

Идейният проект е разработен от архитектките Пламена и Цветелина Гогошеви – внучки на покойния проф. Митко Гогошев, ръководител на  Базовата обсерватория към Централната лаборатория за космически изследвания на БАН в Стара Загора, която има основна роля във формирането на идеята, изработване на изследователското оборудване и управлението на програмата.

Тази история трябва да се запази, трябва да се покаже на днешното и идното поколение. В Стара Загора е запазен технологичният макет на спътника. Идеята е този спътник да бъде изложен в градска природна среда“, разказва по-голямата внучка на проф. Гогошев Пламена.

„С този проект ние предлагаме идеята за изкуството като преживяване. Търсим нови връзки между природата изкуството и човека“, казва Цветелина Гогошева.

Средства се набираха и вчера на тържествена вечер, посветена на 40-годишнината от изстрелване на спътници „Интеркосмос България 1300“.

Събитието бе организирано от Търговско-промишлената палата в Стара Загора, Институт за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките, Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“, Регионален академичен център Стара Загора и Граждански клуб ЛИПА, допълни доц. Стоев

Доц. Стоев изрази надежда, че след поставянето му монумента ще бъде вкаран в списъка със 100-те национални туристически обекти.

Внучките на личния старозагорец проф. Митко Гогошев строят монумент в памет на дядо си

Юбилейна вечер „40 години спътници Интеркосмос България 1300“ в Стара Загора

Обвиняват в шпионаж бащата на българската космонавтика на върха на кариерата му

Долна хула на ЦК на БКП очерня старозагореца проф. Гогошев

Акад. Димитър Мишев. България на „ти“ с Космоса

 


image0 (9K)