Навръх светлия празник Рождество Христово, владиката ще възглави св. Златоустова литургия

Навръх светлия празник Рождество Христово, владиката ще възглави св. Златоустова литургия, научи ЗАРАТА

Със св. Василиева литургия в катедралния храм „Св. Николай“ в град Стара Загора започнаха Рождественските богослужения на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. Днес, 25 декември, отново там, навръх светлия празник Рождество Христово, владиката ще възглави св. Златоустова литургия, с начален час 09:30. В следобедните часове дворът на Митрополитския дом ще бъде отворен за разглеждане от миряните.

На 26 декември /Събор на Пресвета Богородица/ архиереят ще бъде сред българската общност в Република Турция и ще възглави литургията в храм „Св. Стефан“ в град Истанбул. В поверената му епархия ще бъде заместван от Протосингела на Старозагорска св. митрополия архимандрит Богослов, който в същия ден ще отслужи св. Златоустова литургия в храм „Св. Въведение Богородично“, гр. Стара Загора, а на 27 декември /Стефановден/ в храм-паметник „Рождество Христово“ при Шипченски манастир, гр. Шипка. На 1 януари /Обрезание Господне/, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи св. Василиева литургия в катедралния храм „Св. Николай“, в която ще участват всички свещеници от град Стара Загора.

По традиция на 6 януари /Богоявление/ след празничната служба и Великия водосвет, в 12:00 часа, в парк „Йордан Капсамунов“ до комплекс „Езерото“ се освещават бойните знамена и се извършва ритуала по хвърлянето на Богоявленския кръст. На 7 януари /Св. Йоан Кръстител/, архиереят служи в храм „Св. Йоан Предтеча“, гр. Казанлък.


image0 (9K)