Националите ни приключиха годината с победа над Саудитска Арабия

Националният отбор на България по футбол завърши годината с победа. „Лъвовете“ на Петър Хубчев се наложиха с 1:0 над Саудитска Арабия, който е един от участниците на Мондиал 2018. Контролата се игра в португалската столица Лисабон.

Единственото попадение в двубоя реализира Ивелин Попов в 81-ата минута. Капитанът на тима ни се разписа с глава след центриране на Георги Миланов.

В последните секунди Попов напусна игра, за да даде първите минути на Иван Минчев с националната фланелка на България.

[ad id=“218001″]

Мачът беше равностоен в по-голяма част от времето, като българите взеха надмощие в края на срещата, което е безкрайно странно предвид традиционно недобрата подготовка във физическо отношение. Тимът на Саудитска Арабия пък не показа кой знае какво израстване и достойнства, за да се чака участието му на Мондиал 2018.

Българският отбор имаше превъзходство през първото полувреме, но головите ситуации бяха само две за попадение. Първата в мача се откри пред азиатците, като Мохамед Ал Фатил пробва да отбележи във вратата на Пламен Илиев от центъра. Ударът му бе точен, но нашият страж улови без особени проблеми. Малко по-късно българите отговориха с далечен шут на Ивелин Попов, който мина покрай вратата.

В 23-ата минута нашите бяха близо до откриване на резултата. Спас Делев се озова на стрелкова позиция сам срещу вратаря, но ударът му не бе точен и мина встрани от гредата. Десетина минути по-късно Мартин Райнов се опита технично да прехвърли вратаря от малък ъгъл, но топката кацна на мрежата зад горната греда.

В края на първото полувреме Спас Делев беше близо до гола, като получи топката на границата на наказателното поле и въпреки намесата на защитника Мансур Ал Харби, успя да стреля. Топката обаче мина на сантиметри от лявата странична греда на вратаря Абдула.

[ad id=“218001″]

Минута след това саудитите можеха да открият резултата заради грешка на Николай Бодуров. Централният защитник върна топката към Пламен Илиев, но слабо и Муаба абу Радия я открадна, прехвърли вратаря Пламен Илиев. Но новоизлюпеният защитник Михаил Александров притича и изчисти топката от голинията.

Веднага след началото на второто полувреме саудитите можеха пак да вкарат, но Пламен Илиев изби над гредата удара на Ноа Ал Муса с глава. Преди това пък Мартин Райнов беше изведен от Ивелин Попов, а ударът на халфа на Берое мина над горната греда. В 64-ата минута се откри нов шанс и пред Ивелин Попов, който взе топката от левия фланг и стреля, но ударът му премина до гредата.

След 78-ата минута българите взеха инициативата и най-напред Мартин Райнов излезе по диагонала сам срещу вратаря Абдула, но стреля, опитвайки да вкара, вместо да подаде чакащия на празна врата Гълъбинов. Вратарят на арабите обаче с крак падайки предотврати гола. При последвалия корнер Георги Миланов центрира на главата на Гълъбинов, а нападателят на Дженоа затрудни максимално вратаря, който пак се наложи да избива в корнер.

[ad id=“218001″]

Минута по-късно пас на Антон Недялков в центъра към Попов беше избит от защитниците на саудитите, топката попадна случайно в Миланов. Той центрира от фланга на главата на Ивелин Попов, който прати топката в мрежата от 2-3 метра. Две минути след това Мансур ал Арби получи червен картон заради фаул в гръб на Гълъбинов.

БЪЛГАРИЯ – САУДИТСКА АРАБИЯ 1:0
1:0 Ивелин Попов (81)

България: Пламен Илиев, Михаил Александров, Николай Бодуров, Васил Божиков, Антон Недялков, Георги Костадинов, Тодор Неделев (62-Андрей Гълъбинов), Симеон Славчев (61-Георги Миланов), Мартин Райнов, Ивелин Попов (90+3-Иван Минчев), Спас Делев (77- Александър Тонев)

Саудитска Арабия: Уалид Абдула, Мансур ал Харби, Саед ал Мовалад, Мохамед Ал Фатих, Мохамед Ал Кабрани, Тайшир Ал Джасим (Яхия Ал Шахри), Салман ал Моашер, Ноа Ал Муса (89-Хюсеин Ал Мокауи), Али Ал Закаан, Абдулмаджед Ал Сулайхем (Уалид Бакшуаин), Муханад Асири


image0 (9K)