„На мегданчето с Данчето“: Домашни тортички на нашите баби и майки. Вкусна рецепта за Гараш!

Данчето: Здравейте мили кулинари или просто читатели на „вкусни“ четива! Днес ще ви пиша за торти. Ама за тези простички торти, с няколко продукта… Тези, които майка ви грижливо пазеше в хладилника от нападение и на които облизвахте купата още докато ги приготвя.

Признавам, че има майстори на елегантни и изискани произведения на сладкарството. Торти, които се страхуваш да срежеш… Но аз обичам тези обикновените, домашни, с истински продукти, с дъх на спомени!

Ще ви покажа торта Гараш. Колкото простичка за направа, толкова фина и наситено шоколадова. С изключително семпла украса, малка и деликатна, но достатъчна да подслади душата… Малцина от нас знаят, че тази торта е сътворена за първи път в Русе, най-вероятно в началото на двадесетти век. Българската версия на торта Сахер.

Бях запланувала да ви изненадам с нещо друго, но едно мое любимо детенце проходи и реших това да е моя принос за мъничкия юнак и неговия прощъпулник. Благодаря и на родителите му, които не избраха захарно тесто, боя и пластмасови фигурки!

Та, ето рецептата и описанието за торта Гараш.

Нужни са 200 г шоколад или кувертюр, 200 г  орехови ядки, 7 бр. яйца, 220 г пудра захар, 125  г масло, 1 ванилия или еснция ром, 150 мл готварска течна сметана, 20 г царевично нишесте. За украса се използва смлях шам фъстък или зелено боядисан кокос или каквото дал Бог, при мен печени бадеми.:)

Отделяте белтъците по всички правила-чиста купа, суха , сухи бъркалки на миксера и капчица жълтък да не попадне! Разбивате енергично докато станат полутвърди втъхчета, добавяте 120 гр. пудра захар, смлените на ситно орехи и царевичното нишесте. В плоската тава на печката сложете лист хартия за печене. Вземете чиния за хранене около 20 см и нарисувайте кръгове върху хартията. Аз успях да изпичам по две платки едновременно. От получената смес при правилно разпределяне, би трябвало да получите около 5 платки. Разпределяйте правилно и печете на 170 градуса до леко порозовяване. Отлепяйте още топли, защото после ще ви е трудно. Нека изчакват на някоя стара покривка. Следва крема. Разбийте жълтъците с останалата пудра захар, съвсем лежерно, без да им се стараете. Добавете 100 мл сметана и ванилия и на много слаб котлон (при мен на трета степен) или на водна баня, бъркайте ,докато започне да се сгъстява. Веднага добавете 120 г шоколад и маслото, което за ваше удобство е добре да е било на стайна температура. Разбърквате докато броите до десет и вече имате крем – лъскав,шоколадов…

Блатовете вече са изстинали,слепяте с оболно количество крем и когато приключите мазането(без най-горния), леко притискате, докато отстрани се покаже крем. С него измазвате тортата.

Остава да направим ганаш от 50 мл сметана и 80 г  шоколад. Загряваме сметаната и слагаме начупения шоколад, който се стопява от ужас!:) Изливаме върху тортата , замазваме и след десетина минути поръсваме венец от ядки.

И следва най-сложното ! Скривате я в хладилника,заключвате го и забравяте,че някога сте правили торта Гараш,  ОММММММ… След поне 12 часа се въоръжете с вилица, чаша капучино, пролетния валс на Шопен и релаксирайте, защото заслужавате да ви се случи нещо сладко и истинско!

И накрая, ако случайно ви остане и не можете да се справите с цяла торта, нищо, че е мъничка, то знайте, че тази торта може да се замрази. Грижливо завита в хартия за печне и плътна кутия. Единственото условие е да се размрази бавно, първо в хладилник.

От мен толкова, доскоро!


image0 (9K)