Невиждани от век наводнения в Индия взеха стотици жертви

Най-малко 324 души са загинали в наводненията в южния индийски щат Керала през този сезон на мусоните. Засега няма данни за пострадали българи, съобщиха от Външно министерство

[ad id=“225664″]

Най-малко 324 души са загинали в резултат на наводненията в южния индийски щат Керала през този сезон на мусоните, започнал на 25 май, съобщиха местните власти, предаде Дарик. Засега няма данни за пострадали българи, съобщиха от Външно министерство.

„Керала преживява най-тежките си наводнения от 100 години, отворени бяха 80 язовира, 324 души изгубиха живота си, а над 223 000 души са настанени във временни убежища“, съобщи в Tуитър ръководителят на регионалното правителство Пинараи Виджаян.

Повечето от жертвите са се удавили, или са били затрупани от свлачища.

Общо 164 души са загинали при втората вълна от наводнения – от 8 август досега. Обезпокоителното е, че броят на жертвите нарасна повече от два пъти от сряда насам, когато беше съобщено за 67 души, казаха властите. Хеликоптери и спасителни екипи се борят с поройните дъждове, опитвайки се да стигнат до наводнените райони, за да помогнат на хората, блокирани в дома си или намерили последно убежище по покривите.

В някои райони спасяването от въздуха е единствената възможност. Хиляди хора все още имат нужда от помощ, каза на пресконференция по-рано днес Виджаян. Висш представител на военните каза пред телевизия Ен Ди Ти Ви, че до момента са спасени около 15 000 души.

[ad id=“263680″]

Наводнения им и в други щати, като Карнатака (северно от Керала) и Мадхия Прадеш в Централна Индия. Вътрешното министерство съобщи, че наводненията в седем щата, включително Керала, от началото на мусоните са загинали общо 868 души.


image0 (9K)