Незрящите ученици в Стара Загора ще получат още Брайлови машини

Общинският съветник Виктор Драголов днес в залата на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование/РЦ ПППО/ в Стара Загора(в сградата на Мехахотехникума) ще дари Брайлови машини за незрящи ученици.

Педагогът, който от години работи с незрящи деца в града на липите Веселка Петрова не еднократно е поставяла въпроса за осигуряване на повече машини за възпитаниците й. Те са великолепно помагало за усвояване на знания, за проверката им от страна на учителите. Не на последно място Брайловите машини дават шанс за равнопоставеност на незрящите в рамките на обикновените общообразователни училища, така че да не им се налага да посещават специализирани, далеч от близките си.

През 2017 година РЦ ПППО Стара Загора получи 3 брайлови машини, дарени от общинските съветници от комисията по социални дейности в Общински съвет Стара Загора Димо Димитров, Виктор Драголов и Иван Дянков.

Веселка Петрова работи тази учебна година с 15 деца с нарушено зрение, като 7 от тях имат нужда от брайлови машини. Брайловата машина работи с 6 клавиши. С тях могат да се пишат всички букви, цифри, препинателни знаци, числови изрази и дори ноти. Дарените преди 2 години машини бяха разпределени в СУ „Иван Вазов”, ППМГ „Гео Милев”, училище „Георги Райчев” в Стара Загора и в училища в Казанлък, Чирпан и Гълъбово.


image0 (9K)