Нещо изненадващо вкусно от арабската кухня – хумус

Хумус. Но не почва, а нещо вкусно и лесно за приготвяне! Прави се от нахут. Преди доста години бабите ни го печаха и варяха, беше нещо като за чоплене по- скоро, както ядките по-късно – фъстъци, бадеми, лешници. Има, обаче, една вкусотийка, с арабски произход, която става и за предястие, и за салата, пък и да си я намажеш на филийка. А когато се съчетае с пържен /не се учудвайте!/, пикантен карфиол – насладата е сигурна! Ето рецептата:

Сварен нахут, има го навсякъде – консерва или буркан, няма значение, се отцежда от водата, поставя се в блендер с една супена лъжица сусамов тахан, скилидка чесън, сол на вкус, малко смлян кимион, черен пипер и лимонов сок. Може да се добави и малко кориандър, ако го обичате. Смила се добре, до гладка консистенция. Охлажда се в хладилник.

[ad id=“225664″]

И тук идва изненадата: Пържен, лют карфиол!

Карфиолът се накъсва на розички, осолява се добре и се пържи в дълбок силно загрят тиган, с повече олио. Когато стане златист се изважда и се отцежда на решетка. Поръсва се с чили и едра сол.

Когато тези две вкусотийки се съчетаят се получава вълшебство! А съчетанието става магично когато към него има и една чаша студено бяло вино!

Опитайте и да ви е вкусно!


image0 (9K)