Обичаме града си. Фолклорен танцов клуб при Община Стара Загора

Фолклорен танцов клуб при Община Стара Загора. Откриването на традиционния събор – утре в 11 ч. в градината на курорта Старозагорски минерални бани.

Тази година Фолклорен танцов клуб при Община Стара Загора с художествен ръководите Марина Тенева заедно с Представителния ансамбъл за автентичен фолклор „Дълбоки“ при НЧ „Развитие -1878“ с художествен ръководител Христина Янкова станаха лауреати на XVI Национален Петропавловски събор на народното творчество „Хоро се вие край манастира“. Те получиха специални плакети, грамоти и парични награди.

Събитието, известно като „малката Копривщица“, се проведе на поляните край манастира „Св. св. Петър и Павел“ до Лясковец в навечерието на Петровден. В тазгодишното му издание се включиха близо 1700 изпълнители, които преставиха над 180 певчески и танцови изпълнения и обичаи, пише dolap.bg.

Японец открива събора „Богородична стъпка“

Вече 12 години, 2 пъти седмично се провеждат репетициите на Фолклорен танцов клуб при Община Стара Загора. В репертоара на състава има над 70 български хора. От самото начало досега до момичетата неизменно е фолклористът акад. Крум Георгиев, с когото разучават уникални автентични  хора и който винаги ги съветва и напътства.

Многобройни са участията на състава на национални фолклорни събития, фестивали и празници – в Стара Загора, Казанлък, Кърджали, Габрово – Етъра, Старозагорски минерални бани, Дупница, Павликени, Радуил… Обичат ги и ги канят за празненствата в селата от Община Стара Загора. Вълнуващи и незабравими са и Международните участия на Фолклорния танцов клуб в близки и далечни краища на света – Балканите, Венеция-Италия, Петербург-Русия, Виена-Австрия, Малта, Хърватска, Дубай и др.. По време на тези участия винаги се вее националния флаг и на сцената присъства името на Община Стара Загора.

В своите 12 години сценичен живот момичетата от състава имат вече 2 носии и оригинални бижути /обеци, колие и гривна/, които сами измислят като дизайн и сами финансират изработването им.

Съставът не е на издръжка на Община Стара Загора, въпреки че тя много помага, а всички награди, дипломи и отличия от различни събития са и награди за Общината.

 


image0 (9K)