През погледа на главния редактор: Няма да стане

Живка Кехайова

Няма да стане, да си знаете. Ще погледаме как ще се случи неставането

И така, БСП получи третия мандат. До една седмица трябва да каже името на евентуалния си премиер. Вече почнаха гаданията:

– Едни викат, ако е от президентските хора, по-може да се състави правителство. Президентът може да хване за ушите „Изправи се!…“, ИТН и ДБ (най-вече чрез ДСБ на ген. Атанасов) – и ще станат нещата.

Няма да станат.

Първо, президентът няма да притисне ИТН, защото знае, че това е най-лесния начин да си остане само с БСП на президентските, а това е риск. Рейтинг – хубаво, ама още не знаем кой излиза срещу него. Той също не знае нещо повече от слухове.

Второ, ДБ (около Христо Иванов), точно сега няма сметка от правителство. Имат и удобния повод да се оправдаят, че за правителство на БСП са казали, че няма да гласуват. Изглежда ДБ някак са решили, че точно сега им се е отворил „парашута“(чрез саботирания опит за правителство на ИТН) и искат да скачат. Друг е въпросът дали ще кацнат на върха на властта, защото има сериозен шанс „вятърът“ да ги подведе. Така, или иначе – специално те или ще хванат нещо сега в мътната вода, или нищо няма да хванат избистри ли се. Това им е шанса.

– Други викат, че ако се предложи експертно правителство, може още по-да стане работата, защото даже ДПС ще може да гласува при подходящ подход:) към тях.

Няма да стане.

ДПС никога не са залагали на кон, който не могат да яздят. Няма да го направят сега с три коня – двата хем куци, хем хапят, а третият се тътрузи. Абсурд!

Следващата седмица ще гледаме театъра как да не съставим правителство, но електоратът да види, че много искаме. Всъщност БСП много искат, ама наистина много. Това им е последния шанс за някаква сериозна роля в българската политика. Искат, но…

Няма да стане.

Между другото – гледайте интервюто с Трифонов тази вечер. Слушайте не само какво пита Бойко Василев, а и какво не пита – още повече, слушайте! И Слави внимателно слушайте. Той е част от диагнозата за българската политика – важно е.