Община Чирпан подготвя международна научна конференция, посветена на делото на Св. Атанасий

Община Чирпан подготвя международна научна конференция, посветена на делото на Св. Атанасий, научи ЗАРАТА

Международна научна конференция, посветена на делото на Св. Атанасий, да се проведе в община Чирпан, обсъдиха кметът Ивайло Крачолов и историкът акад. Росен Милев. Форумът ще се проведе на 2 май, когато се чества деня на Св. Атанасий Велики. В срещата участваха директорът на дирекцията по култура и образование Ангелина Паскалева и гл. експерт по култура Тодор Иванов. Заедно обсъдиха общата програма и участниците в конференцията от България, Испания, Германия и др.

Манастирът „Св. Атанасий“ край село Златна ливада е първият манастир по българските земи и най-старият в Европа, това бе доказано след проучване на акад. Росен Милев, потвърдено и от архивите на Ватикана.

Християнското средище е било основано през 344 г. след Христа от самия св. Атанасий, който бил архиепископ александрийски и един от големите радетели за чистотата на православната вяра и активно участва в борбата срещу арианството (отричане на божествената равнопоставеност на Иисус Христос). Манастирът е опожаряван през турско време, възстановяван е през 1844 г., а манастирската порта в днешния ѝ вид била съградена през 1980 г. Аязмото привлича много вярващи, за да лекуват различни болести.

Светата обител е свързана и с участниците в национално-освободителните борби. Според легендите Васил Левски е имал скривалище под една от килиите, криел се и в къща в Златна ливада. В тази черква е и дарената от александрийския патриарх икона на св. Атанасий.

Хора от близо и далеч отново се очакват на поляните през 2023 г. за фолклорния събор “Гласове и ритми от Тракия”, който събира на 1 май изявени музиканти и самодейци от региона.


image0 (9K)