Окончателно: МС отхвърли Истанбулската конвенция

Бе прието решение на правителството, което отменя решението му от 3 януари 2018 година и от парламента се изтегля за ратификация Истанбулската конвенция.

[ad id=“225664″]

На заседанието на Министерския съвет бе отхвърлена Истанбулската конвенция. По предложение на премиера Борисов бе прието решение на правителството, което отменя решението му от 3 януари 2018 година и от парламента се изтегля за ратификация Истанбулската конвенция.

Тази новина бе очаквана отдавна, след като Борисов обеща да се вслуша в настроенията на хората и да даде заден ход на приемането на този според документ, който предизвика масови протести сред хората у нас.

Решението на правителството се състои в две точки:

1. Отмяна на решението на МС от 3 януари 2018 година

2. Изтегляне на предложението за ратификация от НС

[ad id=“236993″]

Скандалът около Истанбулската конвенция се разрази в началото на годината. Срещу текстовете се обявиха „Обединени патриоти“, Българската православна църква, Католическата църква, мюфтийството, синдикатите, президентът Радев и 84% от българите.

В интервю пред бТВ на 14 февруари Бойко Борисов заяви: „Стига с тази Истанбулска конвенция! Изтегляме я от парламента, тя сега е в Конституционния съд. Махаме я, няма да се занимаваме с нея. Ще я приемем, когато има абсоолютен консенсус в обществото“.

Документът бе внесен в деловодството на Народното събрание на 5 януари тази година с решение на правителството на първото му заседание на 3 януари 2018 година. След това бе разпределен в пет парламентарни комисии, като само комисията по младежта и спорта я отхвърли и то с гласа на Георги Марков от ГЕРБ. В комисията по външна политика Конвенцията вече мина.

[ad id=“263680“]

След надигналото се обществено мнение и решението на БСП да поиска референдум за Конвенцията, на 31 януари 2018 г. парламентарната група на ГЕРБ прати документа в Конституционния съд (КС)с искане на решение за съответствие на текстовете му с българската Конституция.

Законовата процедура гласи, че за да бъде оттеглена Истанбулската конвенция от Народното събрание, трябва да има ново решение на правителството, отменящо това от 3 януари 2018 година.

Това именно направи днес правителството на своето заседание.

Новината съобщи от парламентарната трибуна и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на разгорещените дебати за провеждането на референдум за Истанбулската конвенция.

„Вслушвайки се в общественото мнение, правителството изтегли Истанбулската конвенция“, обяви и председателят на парламента Цвета Караянчева.


image0 (9K)