Оперираха в Германия бебето Анди, за което българите събраха 170 000 евро за една нощ. Донор е татко му (Видео)

5-месечният Андриян Илиев, чиято съдба трогна хиляди българи и само за една нощ те събраха над 170 000 евро за лечението му, снощи е бил опериран в германска болница. Момченцето се нуждаеше от чернодробна трансплантация, а донор стана неговият татко Димитър Илиев, съобщи dnes.dir.bg

Анди е роден в края на ноември м.г. Когато е само на 45 дни, момченцето е диагностицирано с рядко вродено заболяване – неонатална холестаза и билиарна атрезия (липса на жлъчни пътища). А през януари родителите Димитър и Християна чуват още по-тежката новина от лекарите – Анди е развил цироза и състоянието му е критично.

„Обадиха ми се преди малко от болницата, операцията на Анди е минала добре, сега ще бъде в интензивното. На този етап са много доволни от това как се е случило. Много е важно и през следващите дни да стискаме палци да няма усложнения. Съпругът ми също е добре, неговата операция също е минала успешно. Много ви благодарим отново! Нямате представа колко съм щастлива в момента и колко съм ви благодарна“, обясни майката във видеоклип, публикуван в социалните мрежи.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=g7IwqV1l4WI

Тя и съпругът й отправиха молба за помощ в края на февруари, тъй като лекарите даваха още 30 дни живот на сина им. Само за една нощ необходимите средства бяха събрани, а в средата на март семейството замина за Германия – дни преди границите да бъдат затворени заради карантината.

Месец по-късно момченцето бе подготвено за трансплантацията, а Християна обясни, че лекарите поддържат състоянието му стабилно с множество медикаменти.

„Лекарите успяват да удължат периода толкова благодарение на опита си и на множество медикаменти. Не е лесно, но държим фронта и вярваме! Благодарим ви за добрината. Пожелаваме да ви се връща многократно, под формата на здраве!“, написа на 16 април майката.


image0 (9K)