Папа Бенедикт XVI стана на 90 години

Почетния папа Бенедикт XVI навърши 90 години. Роден е на 16 април 1927 г. в селцето Марктъл ам Ин в Бавария, Германия под името Йозеф Ратцингер. Той е 265-тият Римски папа на римокатолическата църква от 19 април 2005 г. до неговото оттегляне от папския престол на 28 февруари 2013 г.

В негова чест, Фондация Ратцингер публикува сборника “Cooperatores Veritatis”, който съдържа научния принос на 13 учени, които от 2011 до днес са награждавани с Премията Ратцингер, съобщава Радио Ватикана.

„Това мото много добре изразява неговата идентичност на теолог и служител на Църквата, който не поставя себе си в центъра, а служението в истината, Божествената истина, която ни озарява в живота и света по пътя към спасението – казва отец Федерико Ломбарди, председател на Фондация Ратцингер. Това мото много добре приляга и за последователите на Ратцингер, които следват неговия пример в богословските изследвания и за служението на истината в Църквата и за благото на човечеството“.

Отец Ломбарди, който бе дългогодишен ватикански говорител и един от най-близките сътрудници в понтификата на Бенедикт XVI, споделя впечатленията си от последните му срещи с папа Ратцингер:
„Продължава да има бистър ум, добра памет и да диалогира с хората с които се среща, което е удивително. Разбира се, физическите му сили са на 90 годишен човек, но отношенията му с другите са отлични, живеейки дискретен живот в молитва и размишление в манастира. Срещата с него винаги е обогатяваща и е истинско удоволствие да го слушаш и да разговаряш с него. Един диалог, винаги насочен към съществени теми от живота и историята, подготвайки се за срещата с Господа“.

Отец Ломбарди обяснява и посланието на понтификата на папа Ратцингер: „Откроява се голямата му последователност в служението на Църквата съчетано с други функции, но винаги в търсене на истината във вярата и в служба на Църквата и божия народ; едно дълбоко взаимодействие между вяра и разум, дори в диалога със съвременната култура и заобикалящия свят“.


image0 (9K)