Пасираните храни водят до говорни проблеми при малките деца

Приемът на течна храна забавя развитието на артикулационните способности на най-малките.

Все повече деца до 5-годишна възраст имат проблеми с говора. Една от причините е приемането на пасирани храни, което забавя говорното развитие на най-малките, смятат логопеди. Други предпоставки за артикулационни нарушения са гледането на телевизор, телефон или таблет.

[ad id=“225664″]

Наблюденията на пловдивски логопеди сочат, че много майки хранят децата си прекалено дълго с пюрета, някои дори след 3-годишна възраст. Родителите обяснявали, че продължават с бебешкото хранене заради страх детето да не се задави от цели продукти.

Гергина Манчева – логопед: „Пасираната храна се ползва в определен момент и до определен момент. В следващия момент детенцето би трябвало да премине към храна, която да дъвче, защото то ще изгради механизъм на дишане, дъвкане, гълтане.“

[ad id=“218001″]

Гергина Манчева е категорична, че детето от малко трябва да започне да тренира мускулните си групи и органи, които са отговорни за храненето. Приемът на течна храна забавя развитието на артикулационните способности на най-малките. Същото важи и за продължителното гледане на телевизор.

Източник: БНТ


image0 (9K)