Петков oчаква интерконекторът с Гърция да заработи следващия месец

Премиерът Кирил Петков потвърди очакванията си още през юли да заработи интерконекторът с Гърция, по който да потече азерски газ в размер от 1 млрд. кубични метра годишно. Това каза той пред медиите по време на посещение във Велико Търново във вторник.

Газовата връзка с Гърция трябваше да влезе в експлоатация още миналата година. но строителството се забави. Новият краен срок по договор е началото на юли, но заради ново забавяне се очаква тръбата да е готова за употреба през есента.

България разчита на завършването на газовия интерконектор Гърция-България (IGB), за да намали зависимостта си от руския газ. Доставките от Русия бяха спрени едностранно от „Газпром“ в края на април, след като София отказа да плаща за газа в рубли, тъй като това е в нарушение с договора.

„Опитваме да направим микса между втечнен газ и азерски газ, така че средната цена на доставка да бъде по-добра от тази на „Газпром“, за да сме сигурни, че българската икономика стои конкурентоспособна и е диверсифицирана“, каза Петков.

Той добави, че тази седмица ще пътува до столицата на Азербайджан Баку, за да потвърди количествата азерски газ, които да бъдат доставени в страната.

По повод на политическа ситуация в страната премиерът каза, че очаква правителството да продължи да работи стабилно, въпреки излизането на „Има такъв народ“ от коалицията. Според Петков ръководството на партията е предприемало действия, от които е изглеждало, че не желае приемането на промени в закона за антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

„Идеите, които идваха от ръководството на „Има такъв народ“, изглеждаха, че все едно искат да го блокират, вместо да го направят по-ефективен“, каза още той.

Преди седмица лидерът на ИТН Слави Трифонов каза, че прекратява участието на министрите от партията си в управляващата коалиция и така слага нейния край. Останалите три партии в коалицията съобщиха, че ще търсят подкрепата на депутати от ИТН, за да сформират правителство на малцинството. „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и БСП предупреждават, че евентуални предсрочни избори биха довели до нестабилност в страната.

„Ако в този момент влезем в поредица от избори, би било наистина пагубно и загуба на историческо време“, каза Петков във Велико Търново. „Целта ни е да имаме 121 депутати и аз благодаря на тези депутати и на Радостин Василев“. Става дума за спортния министър в оставка, който съобщи на пресконференция в понеделник, че той и още петима депутати от „Има такъв народ“ свалят доверието си от лидера Слави Трифонов и напускат партията му.

Петков подчерта още, че „ако нямаме 22 закона, приети до края на годината, губим и спираме 20 милиарда лева европейски средства за българската икономика“.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)