ПМГ „Гео Милев“ ще участва в националното състезание по елементарна математика. Оценка над 5 заменя кандидатстудентски изпит

Ученици на математическите гимназии в страната могат да участват в НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ЕЛЕМЕНТАРНА МАТЕМАТИКА „ПРОФ. БОРИСЛАВ БОЯНОВ“. Оценка над 5 от националния кръг се приема за успешно издържан кандидатстудентски изпит

ДАТИ НА ПРОВЕЖДАНЕ:
I КРЪГ: 17.02.2019 Г.
II КРЪГ: 17.03.2019 Г.
РЕГИСТРАЦИЯТА И ЗАПЛАЩАНЕТО НА ТАКСАТА ЗА УЧАСТИЕ (15 лв.) В I КРЪГ НА СЪСТЕЗАНИЕТО ВЪВ ФМИ ЩЕ СЕ ИЗВЪРШВА В КАСАТА НА ФМИ ОТ 11.02. до 15.02.

С цел да насърчи заниманията с математика и даде възможност на многото любители на тази древна наука да изявят своите способности и умения, Факултетът по математика и информатика при СУ „Св. Климент Охридски“ през 2006 г. учреди Национално състезание по елементарна математика „Турнир на декана на ФМИ“. През 2009 г., в памет на основателя на турнира проф. Борислав Боянов, състезанието е преименувано в „Турнир проф. Борислав Боянов“.

Турнирът се организира съвместно с математическите гимназии от страната. Това е стъпка към едно по-мащабно и тясно сътрудничество с елитните ни училища, откъдето идва преобладаващата част от студентите по математика и информатика. Турнирът е открит за участие на всички без ограничения за възраст и образование. Могат да участват ученици, учители и студенти, професионалисти и любители на математиката.

Турнирът се провежда в два кръга – регионален и централен.

Първият кръг се организира по схемата на кандидатстудентския конкурс по математика в Софийския университет: 8 задачи за 4 часа. Провежда се в математическите гимназии в страната. Всеки участник в турнира се регистрира в произволно избран от него областен център. Най-добре представилите се на първия кръг се допускат до втория.

Вторият кръг на турнира се провежда във ФМИ и задачите имат по-творчески характер. На него се определя победител, който получава купата на ФМИ. Първите в класирането и най-добре представилият се ученик си поделят наградния фонд от 2000 лева. Най-добре представителите се участници на втория кръг получават оценка по математика, която, ако е над Много добър (5.00), се признава за резултат от кандидатстудентски изпит по Математика ІІ равнище за кандидатстване във ФМИ през 2019 г (чл. 29 (4) и чл. 30 (4)).


image0 (9K)