Помните ли жегите през лятото на 1986 в Стара Загора и на какъв жесток режим на водата бяхме?

В централните квартали на Стара Загора спираха водата сутрин около 6 ч., в зависимост на кой етаж на блока е жилището ти. Понякога я пускаха малко след 17 ч., но в повечето случаи идваше доста по-късно. Понякога и нощем нямаше. „Режим“ беше силна дума, защото никой не беше сигурен кога от крана ще потече живителната течност и кога той ще те изненада изхъркващо. Гледането на малки деца си беше истинско изпитание, защото памперсите още не бяха излезли на пазара, бебетата се повиваха с един куп пелени, а и автоматичните перални все още не бяха във всеки дом.

[ad id=“225664″]

KUPEN_KUPENOV
Купен Купенов

Какво се е случило, за да се видим и ние с вода в Стара Загора, разбираме от тогавашния кмет на града.

През лятото на 1986 г. беше страхотна старозагорската горещина, разказва Купен Купенов, кмет на Стара Загора от 16 юни същата година, до март 1988. Публикувано в книгата „Живи спомени“, издадена по повод срещата на бившите градоначалници, която се състоя през 2015 г.

По това време имаше жесток режим на водата, продължава документираният разказ на бившия кмет. Някои квартали със седмици не получаваха вода. Чудех се какво да направя, какви мерки да взема. Посъветваха ме да се обърна към инж. Трапезанов в Окръжния съвет. Той наблюдаваше баланса на водите в целия окръг. Отидох при него и той казва, че на Зимница има 12 бункер-помпени станции. Трябва да се направи една стоманена тръба Фи 820, за да дойде водата от Зимница до Ягода. И от Ягода, с местната станция, която да я прехвърля през Средна гора, да се придвижи до града.

Тогава със съдействието на моите колеги от „Монтажи“ уредихме нещата. Трябваха към 10 км тръби Фи 820. Трасето го разделих на 3 части. Едната част я изпълни „Газстрой“-Горна Оряховица, другата – ГУСВ, третата – БКС-Стара Загора. Те направиха трасето за два-три месеца и пуснахме водата. По този начин вкарахме вода около 350 л/сек в града. В същото време изградихме и няколко водоема -складове за вода, от порядъка на 5 хил. и 10 хил. кубика. Техният смисъл се изразява в това, че когато през нощта потреблението падне, те се пълнят с вода до 22 часа. И сутринта в 5 ч., когато дойде пиковият момент – се отварят към града. Тогава достигнахме норма за складиране на вода през нощта 54-55% от денонощния разход за града. Като се има предвид, че европейските норми за осигуряване и съхраняване на вода за населените места са 50%, ние тогава ги минахме. Значи Стара Загора оттогава е в Европейския съюз. Да се знае…“ – завършва разказа си по темата Купен Купенов.

[ad id=“263680″]

Още интересни спомени на бивши кметове на Стара Загора можете да прочетете:

http://www.zarata.info/%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d0%b4%d0%b8%d1%80%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%be%d1%80%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d1%82%d0%b7-%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%80%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%ba/

Как един старозагорски кмет при социализма „убеди“ директора на Промишлено-монтажното управление да свърши работа

Защо през 80-те тролеите в Стара Загора тръгнаха след казанлъшките?

Как с построяването на Универсалния магазин Стара Загора се сдоби и с подземен паркинг?

Как през 70-те роми построиха незаконни къщи в „Лозенец“, а местната управа ги събори само за 24 часа?


image0 (9K)