По данни на БНБ: Банките в България трупат рекордни печалби

Банките в България продължават да отбелязват рекордни печалби. Това става при сравнително ниски лихви по кредитите и почти никакви по депозитите. Оказва се, че в основата на тези финансови успехи водеща роля имат високите такси и комисиони, които трезорите събират от граждани и фирми. Това показват данните на БНБ за състоянието на банковата система за първите шест месеца на годината.

[ad id=“225664″]

В края на юни печалбата на банките е 801 млн. лева, като сумата е със 140 млн. лв. по-висока от година по-рано. Приходите от такси и комисиони трайно вървят нагоре. За полугодието банките са събрали от клиентите си впечатляващите 517.8 млн. лв. За сравнение за същия период на миналата година постъпленията от такси и комисиони са били 488.2 млн. лева.

[ad id=“263680″]

Данните за средните размери на таксите по разплащателните сметки, които БНБ е длъжна периодично да публикува, потвърждават тенденцията за вдигане на тарифите. Според последната справка, публикувана в края на май – през 2017 година трезорите масово са завишили таксите. Те са прибирали средно 2.27 лв. за обслужване на сметка – при положение че предната година услугата е струвала средно 2.01 лв.

По-скъпо е станало и тегленето на пари – както в брой от банков офис, така и с дебитна карта от банкомат.  За теглене суми до 1000 лева на гише например средната такса е нараснала от 0.89 лв. на 1.02 лв., а от банкомат поскъпването е до 0.92 лв. при 0.89 лв. година преди това.

С над 10 стотинки средно са се покачили и таксите при плащане на директен дебит, кредитните преводи и периодичните преводи в левове. Единствено е поевтиняло откриването на разплащателна сметка – средно от 2.16 лв. на 1.79 лева.

[ad id=“236999″]

Експерти коментират, че банките хитруват – намаляват само еднократни такси, например при откриване на сметка, а вдигат периодичните – например за обслужване на карта или за водене на сметка, които се удържат редовно всеки месец, пише „Сега“.


image0 (9K)