Предаде се соченият за бос на нелегалните фабрики за цигари Евлоги Станоев – Бирмата

Евлоги Станоев-Голямата Бирма се предаде в Специализираната прокуратура във вторник следобед. Бизнесменът е бил заедно с адвокатката си Ина Лулчева. Това е научил „24 часа“.

Станоев бе обявен за издирване на 14 септември заедно с двамата си синове и бившия полицай Любомир Иванов. Тогава прокуратурата откри доказателства, че семейството на Бирмите стои зад 4-те фабрики за нелегални цигари в Тутракан, Дупница, Горна Оряховица и с. Ясен (Плевенско). Те бяха разбити в края на автуст, а в ареста попаднаха работниците в тях, както и мъж от Пазарджик, който ги зареждал с тютюн. Според разследващите месечният оборот от фабриките бил около 10 млн. лв. Бяха изети 42 тона тютюн и над 50 хил. кутии цигари, повечето от които от марката „Комплимент“.

Когато разследването стигна до Бирмите като организатори на незаконната дейност, те вече бяха избягали. Това се е случило още при разбиването на фабриките.

Пръв се предаде големият син на Бирмата – Антон. Той отъпка пътеката на баща си към сградата на Специализираната прокуратура на ул. „Черковна“. Преди това практиката беше издирваните да се предават в ГДБОП. Продължава издирването на Георги Станоев-Малката Бирма, който е известен с връзките си с фолкпевиците Преслава и Алисия. С червена бюлетина в Интерпол се търси и бившият шеф на Криминална полиция в столичното Второ районно управление Любомир Иванов.

Всеки от четиримата е наблюдавал пряко по една фабрика за нелегални цигари, е научил „24 часа“.

След разбиването на фабриките на Бирмите потреблението на нелегални цигари от марките, които са произвеждали падна рязко, сочи последното проучване на големите дружества в бранша.

След 3 дни Евлоги Станоев-Бирмата ще бъде изправен пред съда, за да се реши дали ще чака в ареста разследването срещу него да приключи. Зад решетките е големият му син Антон, който по данните досега е организирал дейността на фабриката в Горна Оряховица.

Единственият член на семейството, който още се издирва е 28-годишният Жоро Бирмата. Предполага се, че е в чужбина, или поне така е казала майка му Лидия Станоева-Лидка Скалата, когато я разпитваха след акцията в офисите им. Тя няма обвинения за участие в престъпната група на бившия си съпруг, с когото са разделени от няколко години.

Лидка Скалата е била обвиняема преди три години за търговия с нелегални стоки, но през 2017 г. делото е прекратено, е показала проверка на „24 часа“. Акцията срещу склада й е от 2010-а. Тогава от Икономическа полиция откриват дрехи-менте за 300 хил. лв. на бул. „Мадрид“. Помещението е наето от фирмата на Лидка Скалата. Според съда, който слага край на разследването, тя не е знаела, че търгува с ментета. Дрехите са иззети в полза на държавата, а след това са унищожени.

Още не е ясно къде се е крил главата на фамилия Бирми. Синът му Антон например обясни, че е бил хотел в Свиленград. Той имал краварници в две села до границата и затова бил там. Когато научил, че го издирват се уплашил, изхвърлил телефона си и заминал за пловдивското село Брезово. Там брал сливи, за да се успокои.

Евлоги Станоев е бивш футболист, който в средата на 90-те има общ бизнес с Димитър Димитров-Маймуняка от ВИС-2. Друг близък приятел на Бирмата от ония времена е Константин Хаджииванов-Коце Маца, който също минаваше за човек на групировката. Коце Маца беше заловен в Германия преди 10 г. заради камион с контрабандни цигари. После го свързаха с черното тото в световен мащаб и го издирваха като един от организаторите на този нелегален бизнес.

Бирмата е имал бизнес с чейндж бюра и е търгувал със скрап. неофициално се знае, че се занимава с производство на нелегални цигарли от 5 г. насам и е само организатор. Разследването на прокуратурата още не е стигнало до човека, който е финансирал незаконната дейност, припомня изданието.

Преди 2 г. Евлоги Станоев стана и ресторантьор, като купи ресторант „Кошарите“ от друг любител на чалгата и висаджия – Коко Динев. Преди това и до акцията през септември Бирмата стопанисва пицария „Везувий“ в кв. „Сухата река“, а „Кошарите“ стана сръбски ресторант.


image0 (9K)