Председателят на Европейската комисия коментира искането на Великобритания за ново споразумение

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер настоя, че Европейският съюз не е отворен към предоговаряне на споразумението за „Брекзит“ с Обединеното кралство.

Няма каквато и да е възможност за предоговаряне„, подчерта Юнкер, допълвайки: „Всеки трябва знае, че споразумението за излизане няма да бъде отваряно отново“ за преговори.

Шефът на Европейската комисия обаче подчерта, че Европейския съюз ще се опита да убеди британския премиер Тереза Мей, че сегашното споразумение е „най-доброто възможно“ и да предостави на Великобритания „допълнителни разяснения„, ако е необходимо.

Коментарите на Юнкер бяха направени, след като вчера Мей отложи гласуването в британския парламент на споразумението за излизане, което сключи с Европейския съюз. Тя обеща на депутатите, че ще отиде в Брюксел, за да поиска още гаранции относно предпазния механизъм за границата между Република Ирландия и Северна Ирландия. Причината – в Лондон се опасявали, че на Великобритания няма да бъде позволено да излезе от Общността и от митническия съюз на Европейския съюз по своя собствена воля.


image0 (9K)