През погледа на главния редактор: За седмица починалите са колкото за цялата минала година

Живка Кехайова

Смъртността в 48-ата седмица е 123% спрямо средната за 5 години, обясни математикът Петър Велков по Нова телевизия. Според него има и нерегистрирана смъртност от корона и тя е около половината от от останалите починали.

За миналата седмица са починали от грип и пневмонии толкова хора, колкото за цялата минала година.

Всеки, който се интересува може да провери данните в НСИ. До момента те са до 48-ма седмица, но както знаем през последните дни смъртността не е намаляла, а в момента в болниците има още над 500 души в тежко състояние, болни от COVID-19 и неизвестен брой в средно тежко, чието състояние може да се промени за час.
Дори в тези седмици и дни, които би трябвало да обединят общността, ако не в друго, то в изолацията й, в социалните мрежи продължават да валят дивотии. За любителите на конспиративните теории и с тях, няма защо да се говори. Спомнете си какво разказа лекар за един такъв: „Това е невъзможно! Няма как да се случва. Няма такова нещо като коронавирус и то тежък, промълвил един невярващ, издъхвайки“. – Уви, не успели да го спасят.
Да, COVID-19 не е най-смъртоносната болест, но е достатъчно смъртоносна, за да не си затваряме очите и да си крием главите в пясъка. Питайте всички онези, които вече загубиха любими хора, които дори с придружаващите си заболявания щяха да живеят още десетилетия (голяма част от тях), ако не бяха заразени с въпросното грипче. Да не говорим, че според статистиката 1/3 от мъртвите са хора без придружаващи заболявания и процентът млади хора е достатъчно голям, за да е трагедия.
Може би още по-големия проблем и в момента, и след време, ще се окажат уврежданията от дори леките форми, особено образуването на тромбчета, за което алармират лекари и учени. Колко хора си отидоха седмици след успешно лечение от коронавирус – от инсулт и инфаркт? На колко други, по-издържливи с времето качеството на живота им ще се влоши?
Други пък седнали да упрекват лекарите – как не се справяли, как умирали хора още преди да бъдат приети в отделенията и как не били протестирали, че системата е лоша, та да им бъде оправена още преди епидемията. Тържество на пълната глупост! Напротив, оказа се, че дори с тази лоша система, създадена не от лекарите, а от политиците, не смеещи да въведат сериозни реформи, здравеопазването ни се справя максимално добре, предвид условията и броя медици. И докато тези хора на прага на силите си продължават да се борят за всички нас – не защото са дали хипократова клетва, а защото към медицината в повечето случаи тръгват отговорни хора (иначи не биха избрали толкова тежка специалност), не намаляват онези, които нямат нищо против да заразят някого само за да устискат на ината си.
Защото отговорният човек дори да не вярва, дори да има своя гледна точка по всички въпроси, при вероятност 1 на милион гледната му точка да струва чийто и да е човешки живот, би трябвало да направи всичко възможно да предпази останалите. Това е хуманната позиция.
Ако не сме създадени за общество, то нека поне бъдем хуманни хора – иначе защо изобщо ни има?
И нека не си правим илюзии – дори с ваксините – едва ли нещо коренно ще се промени още месеци, че и година – особено с онези, дето ги било страх, че ще ги чипират, че ще ги избиват и дори, че ще им вкарват извънземни ембриони – и това прочетох днес.
Обръщам се към нормалните и човеколюбивите българи: „Да се стегнем, да проявим търпение, да се опитваме да предпазваме себе си и останалите, колкото можем, да изолираме откаченяците дори ако са ни приятели – до нормализиране на обстановката. След това отново можем да ги възприемаме просто като ексцентрици“.
Да останем човеци, с човешки отговорности и с акъла си, моля!