През погледа на главния редактор: Или се „вземаме в ръце“, или…

Живка Кехайова

Или се „вземаме в ръце“, или…

България изпадна от групата на най-високо развитите държави в света според класацията на Индекса на човешкото развитие на ООН. Слязохме с четири места надолу. Изпревариха ни Сърбия, Черна гора и Грузия. Единствената страна в ЕС сме, която е извън списъка на най-високо развитите държави в света. Румъния, с която България се сравняваше в предишни класации до 2020 година, вече се качва с 15 места напред и заема 53-място в подреждането. Ние в момента сме в една компания с Украйна, която води война и Северна Македония. Данните за нас са: продължителност на живота 71.8 г., 13.8 г., прекарани средно в образование и среден личен доход от 23 071 долара годишно.
Румъния е със 74.2 г. средна продължителност на живота, 14.2 г. в училище и личен доход от 30 027 долара годишно.
Първа е Швейцария, която изпреварва Норвегия и е с продължителност на живота е 84 години, времето, прекарано в обучение е средно 16.5 г., а средният доход – 66 хил. долара.
Според анализа не доходите ни дърпат назад, а нивото на образование и продължителността на живота.

И тази тема е значително по-важна от любимите теми за спорове. Време е да го осъзнаем, а за резултата ни вероятно и въпросните спорове и опити за взаимно „изяждане“, са допринесли.


image0 (9K)