През погледа на главния редактор: Интересни сигнали в днешния ден

Живка Кехайова

Интересни сигнали извади на яве днешният ден. Скоро на повечето българи няма да им е интересно, нито пък весело.

Просто днес се виждат координираните действия между президента и ИТН.

Въпреки обещанието си да върти рулетката на мандатите максимално бързо, президентът Румен Радев днес заяви, че ще даде време на ИТН и няма да им връчи мандата веднага, а след няколко дни, за да дадял шанс за правителство.

Защо след няколко дни? Не, не е, за да си направи правителство ИТН – една политическа сила или има готов проект за правителство още преди изборите, или знае кой от другите ще й осигури правителството, т.е. в каква коалиция ще влиза, или…  Обобощено – ако ИТН няма идея за правителство днес, няма да има и след седмица, че и след месец…

Буквално час след изявлението на президента за няколкото дни, в новото НС бе гласуван законопроекта за изборите на ИТН, като след внесена поправка, новото мнозинство гласува за изготвянето на въпросния Изборен закон да бъдат отделени само 3 дни. Повтарям – три дни?! Чак ГЕРБ се шашнаха от подобна скорост – това и те не са си го позволявали дори в най-доброто за тях време.

За неразбралите, обяснявам бавно – президентът ще връчи на ИТН мандата, когато свръхспешният Закон за изборите (без значение колко е читав – промените в него просто не могат да се случат за следващите избори като организация) е готов. ИТН ще върне мандата и всичко ще е готово за служебно правителство и нови избори. Това е най-вероятното развитие. Но, единственият малък проблем е връчването на третия мандат. Има три възможни сценария:

  • Договорено е на консултациите, че третият мандат веднага се връща.
  • Третият силно изненадва президента като представя правителство и старите партии го гласуват.
  • Третият представя правителство, президентът не е изненадан, защото е договорено да прикрие неспособността, или нежеланието на ИТН да излезе със свое правителство. Новите партии с ДПС, БСП и ИТН гласуват правителството с хоризонт до края на годината. Може и ГЕРБ да го гласуват – те тези дни изглеждат силно тонизирани от пълния майтап в НС.

Който и от сценариите да се окаже верният, скоро на повечето българи нито ще им е интересно, нито пък весело. Без устойчиво и с хоризонт поне една година правителство, не може да се направят каквито и да е положителни промени, но пък отрицателни – може. Ще се спрат едни определени плащания, дори само за да се актуализира Бюджета и това ще удари по-уязвимите, а те са болшинство в обществото ни. Просто ще се чака първият транш по Плана за развитие и устойчивост в края на годината, за да могат с него да се решат някои проблеми, отново предизборно.

А какво ще стане, ако парите не дойдат до края на годината?


image0 (9K)