През погледа на главния редактор: Като „платформа“ на компютърни игри, ли е България?

Живка Кехайова

Като „платформа“ на компютърни игри, ли е България?

Илон Мъск оприличи Белоградчишките скали на компютърна игра: „Бях сигурен, че това е в „Elden Ring“, написа милиардерът и собственик на Tesla под снимка на българската природна забележителност в Twitter. Снимката на Белоградчишките скали, качена от Мъск, е направена от фотографа Владислав Терзийски. „Elden Ring“ е фентъзи видеоигра, в която играчът оцелява през редица изпитания, за да се превърне в елденски лорд.

Мъск, разбира се, не знае и не може да си представи, че от известно време територията ни наистина е като платформа на компютърни игри, задължително свързани с изпитания, че и със смърт – но игри, в които правилата пречат на добрите герои да спечелят.
Главният секретар на МВР Петър Тодоров и заместникът Станимир Станев подават оставка днес, след като трети полицай пострада тежко при сблъсък с трафик на мигранти (животът му продължава да е в опасност след спешната операция, а знаем, че двама преди него дори не успяха да стигнат до болнично заведение), а още неколцина са ранени.
„Законодателствното в момента е много либерално. При такова законодателство, което поощрява този вид бизнес, няма как резултатите да са различни“ – заяви Петър Тодоров. Явно в „играта“ на полицията в „Трафик на мигранти“, правилата са кардинално на страната на трафика.
Говорителят на прокуратурата Сийка Милева обясни, че престъпността в последната година набира такава сила, безнаказаността й е такава, че човек с нормална психика не може да издържи сводката.
В пълна сила върви „играта“: „Разруши структурите и системите на държавата“ с главен герой президента – от началото на мандата си очевидно я е поръчал, или са му я поръчали, после допълни левъла с юмрук и започна да троши и „героите“, които доскоро му помагаха, но сега силиците им се изчерпаха и вече са способни само да хапят – лекичко, но наред.
„Играта“ – „Избори, докато не изчезне и последния политик“ – става все по-скучна и предвидима. Скоро и най-заклетите й фенове ще откажат да играят, без значение на машинки ли ще щракат, или ще рисуват на хартия.
Другите, още по-зловещи игри от типа на източно-военни и източно-икономически стратегии…
И да знаете – Мъск го казва това за Белоградчишките скали като комплимент. За него игрите са част от измислена алтернативна реалност и колкото и да е гениален, няма как да проумее, че у нас са самата реалност, но само най-зловещите на фона на безмерно красив пейзаж. С други думи – само фоновият дизайн е добър.


image0 (9K)