През погледа на главния редактор: Коалициите се менят, а ние?

Живка Кехайова

Коалициите се менят, а ние?

След вота на недоверие към правителството, разочаровани крещяха, че антидемократичната и антиевропейската, проруска коалиция ГЕРБ/СДС, ИТН, ДПС и „Възраждане, свалила от власт проевропейската, демократичната и антируската коалиция: ПП, БСП, ДБ и ИТН. Така де, още като ги изпишеш една сдо друга и става ясно колко абсурдни и направо идиотски са квалификациите, придружаващи и двете въпросни коалиции.

Днес пък правителството на България вече е упълномощено да подкрепи френското предложение, което дава зелена светлина на Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС. Това се случи с гласуване от Народното събрание и дебат, продължил повече от 4 часа. 170 гласа бяха „за“, против – 37, 21 се въздържаха. Днешната прозападна и антируска коалиция е ПП, ГЕРБ/СДС, ДБ, ДПС – гласували предложението на ДБ, защото ПП не искали партиите да излязат с обща позиция, да не си помислели хората, че има коалиция между тях, сякаш гласуването няма да стане ясно. Проруската и антидемократичната днес са БСП, „Възраждане“ и ИТН, което е вече по-прилично като представа, но всяко етикиране по принцип е погрешно.

При гласуването на бюджета ще видим пак коалиции, по едно или друго перо и е много вероятно те всеки път да са различни.

Пиша това, защото е крайно време да спрем да крещим по другия, лепейки му страховете си и най-вече комплексите си като етикет. Преди да се разпусне това Народно събрание, според мен трябва да свърши една много важна задача, освен по бюджета, който със сигурност ще бъде гласуван, след като ГЕРБ заявиха, че ще го подкрепят – просто мнозинството така става огромно.

А важната, дори може би най-важната задача на НС, според мен, е да гласува като допълнение към Избирателния закон забрана за злобни, мръсни и неуважителни към опонента кампании. Да предвиди и сериозни санкции при неспазване. Може пък като ни забранят със закон да говорим и действаме грозно, ще се поизчистят постепенно и мислите ни, както и примерът за децата ни.

 

 


image0 (9K)