През погледа на главния редактор: Настъпи времето на ДБ – ще докаже ли, че има смисъл да съществува?

Живка Кехайова

Настъпи времето на ДБ – ще докаже ли, че има смисъл да съществува?

Дали ПП са обикновени леви измамници, или пък са странни, бели и добри наивници, не е моя работа да съдя. Проблемът е, че са политически хъшлаци. В началото това предизвикваше симпатия у мнозина, защото го възприемаха като разчупване на канона на системните партии, без нито за миг да се замислят, защо всички нормални държави по света разчитат главно на системните партии и се отнасят с изключително недоверие към екстремни политически проекти. Последните, между другото, са характерни за изостанали държави с неразвити демокрации.

Когато ДБ влязоха в коалиция с ПП писах, че ДБ рискуват съществуването си като политическа формация. Този риск и сега е факт, но се появи и шанса ДБ да изиграят нужната, практична, адекватна роля на системна партия, защото времето на хъшлащината в политиката изтече. Ако го направят добре, не само ще докажат мястото си, но и със сигурност за първи път от много време, ще имат шанса да увеличат поддръжката си.

С други думи ДБ трябва да спре да мълчи и да приема безропотно болните и нереалистични бълнувания на коалиционния си партньор. Ще се наложи да застъпи позиция и да влезе много сериозно и отговорно в преговорите за правителство с ГЕРБ-СДС.

Мария Габриел ясно постави условията: „Разговори може да има, ако бъдат преосмислени форматът, съставът, личностите, моделът, принципите и доверието. За да не стигнем до ледена епоха, която освен нас ще замрази тотално и държавата, призовавам ПП-ДБ за преосмисляне на всичко това. Нека бъдем ясни – разочарованието в обществото е огромно. Недоверието в партньорите ни е огромно. Страхът в администрацията е потресаващ. Всеки трябва да направи крачка назад, за да се стабилизира държавата„.

Денков отговори, че още утре ще покани ГЕРБ-СДС на разговори и допълни, че „топката“ била у тях. Тук греши и това показва системен проблем – т.е. не вижда топката.

Всъщност Габриел отново подаде топката на ПП-ДБ и въпросът е как те ще я отиграят. И сега е моментът докато ПП тичат хаотично, според обичая си, по игрището, ДБ да покажат, че могат да поемат правилно паса и да го насочат правилно, неспасяемо, във „вратата“ на Радев и путинската зараза чрез създаване на правителство. Правителство, което да следва ясни политики, но без абсурдните дрънканици от типа на: „Ние ще управляваме сами, ще правим каквото си искаме, включително дивотии, а вие ще ни подкрепяте“.

Засега Христо Иванов зае най-адекватната позиция, пледирайки за експертно правителство без политици, освен премиерите. Време е да бъде чут Костов. Или както беше написал Димо Нейков (не познавам човека) във Фейсбус: „Когато къщата ти гори, оставяш борбата с глобалното затопляне за малко по-късно“.

Между другото, считам, че Мария Габриел ще е по-добрият първи премиер на едно експертно правителство. Не само защото не виждам как друг някой ще разговаря в този момент с ЕК и ЕП, а и заради поведението на акад. Денков и придружаващите го вчера при вземането на мандата от президента.

Не може Радев, да ти обясни, че се надява да се провалиш и че всъщност вече си се провалил и ти да мълчиш, а тези с тебе – също (иначе въпросните придружители са доста бъбриви, както знаем).

На бас, че ако беше изтресъл подобно нещо на Габриел и придружилите нея, щеше да стане доста интересно пред камерите. Но пък и на тях не може да каже: „Аз ви вкарах в политиката“.

Според мен, ако има поне минимална логика в политиката ни, правителство ще има. Нито ГЕРБ-СДС, нито ПП-ДБ, могат да оставят повече Радев да громи държавата и да заличава бъдещето й. И ДПС не могат, че и Нинова даже – макар и по лични съображения. Ако го оставят – тях няма да ги има, за държавата да не говоря.