През погледа на главния редактор: На кого отърват истериите с меморандума

Живка Кехайова

На кого отърват истериите с меморандума?

И това е единствения важен въпрос, чийто отговор трябва да ни дадат и онези, чиито идиотски политически грешки периодично ескалират (създателите на въпросния меморандум, който освен всичко друго издава и една много, ама много слаба позиция).

И онези, които се възползват от поредната грешка на некоалиционните партньори, за да раздухват тотална паника и да клатят държавата – ответната страна на некоалиционните партньори, които си почесват самочувствието на сила, но не правят сметка, че бонус от това няма да получат в дългосрочен план.

Още една, според мен грешна представа, може да преобърне „колата“. Чета как смислени хора обясняват, че Мария Габриел повтаряла думите на Борисов и му била слугинаж. Наистина ли не си представяте далеч по-вероятният вариант – Мария Габриел е фигурата, на която всъщност международните партньори имат доверие и тя е ключът както за ремисията на Борисов, така и за участието на ПП-ДБ все още във властта. Според мен не Борсов повика Габриел, а му пратиха Габриел със страшна сила и това пролича още при абсолютно неизгодната за Борисов атака срещу Гешев, която беше принуден да преглътне, въпреки, че го прави уязвим.

Не е зле всички да се поразмислят кой в това правителството държи ключа за „палатката“ и кои размахват фалшиви ключове за имидж.

А отговорът на по-горния въпрос е кошмарен – въпросните събития отърват единствено на едни източни интереси, въплатени у нас от президент и сподвижници. Всеки, който продължи да способства от глупост и заради временна ситуация на този интерес, със сигурност ще бъде наказан в международен план. Лошото е, че всички ще сме наказани заедно с него.

Надявам се Габриел решително, ако трябва и безпощадно, да се справи със ситуацията и да гарантира това, за което е тук – че ще вървим в посоката на цивилизования свят, а не по навик наобратно и встрани. Всъщност вървейки по този път единствено, можем поетапно да решаваме наболелите вътрешни проблеми със зависимости, корупционни схеми, подземна власт, обслужвана от магистрати и т.н.

 


image0 (9K)